Enerjileri yüksek olan bu sportif ırk, aktif bir yaşam tarzına sahip bir sahip gerektirir. Çocuklarla ve diğer hayvanlarla iyi geçinirler ve yeterli egzersiz sağlandığı takdirde her ortamda yaşamaya uyum sağlayabilirler. Apartman yaşamı için genellikle uygun görünmese de, düzenli egzersizle birlikte aileleriyle uyumlu bir şekilde yaşayabilirler.

Düzenli egzersiz, dengeli beslenme 

Labrador ırkı ilk olarak, Kanada’nın Labrador bölgesi ile Dorsetshire’ın Poole bölgesindeki koyun ticareti sırasında ortaya çıkmıştır. Oldukça hareketli bir yapıya sahip olan labrador ırkı, şehir yaşantısı ve egzersiz eksikliği nedeniyle kolayca kilo alabilir. Düzenli egzersiz ve dikkatli beslenme ile köpeğinizin kilosunu dengede tutmanız gerekmektedir.  

Bakım ve temizlik önerileri

Kısa tüylere sahip olmaları bakım gereksinimlerini azaltır. Ancak, düzenli olarak haftada iki kez tarandıkları takdirde daha az tüy dökerler. Aktif bir ırk oldukları için sık sık banyo yapmaları gerekmektedir; ayrıca büyük kulaklarının nemli kalmaması önemlidir. Metal fırçalar veya lastik eldivenlerle taranmaktan hoşlanırlar.

Hareketli ama bir o kadar da uykucu

Aktif bir ırk olmalarına rağmen, yetişkin Labrador'lar günde ortalama 12 saat uyurlar. 4 aydan küçük yavruların günde 20 saate kadar uyuması normaldir. Yaş ilerledikçe uyku süreleri artabilir; yaşlı köpeklerde bu süre 14-15 saate kadar çıkabilir. 20 saate kadar uyumak ise alışılmadık bir durumdur. Günlük egzersizleri, kaliteli bir uyku için gereklidir ve sessiz bir ortamda uyumalarına yardımcı olmak önemlidir.

Eğitim olmazsa olmaz

Oyun oynamayı fazlasıyla seven Labrador Retrieverlar, yeterli eğitim almadıklarında sahipleri için sorun yaratabilir. Eğlencenin aşırı olduğu durumlarda kaotik durumlar oluşabilir. Bu ırk genellikle 3 yaş civarında olgunlaşır; bu dönemden önce uygun bir eğitim almazlarsa sürekli yavru köpek gibi davranabilirler. Bilinçli ve iyi bir sahipleri olduğunda ise mükemmel bir aile üyesi olurlar.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ