Sevinç KARATAŞ- İMEAK (İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz) Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi’nin 22. Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde gerçekleştirilen meclise, DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı katılamadığı için Meclis konuşmasını İzmir Şubesi DTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mihri Çelik yaptı. Toplantıda gündem maddelerinin konuşulmasının ardından Çelik konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Çelik, “İkinci el filosunu bizim girişimcimiz alacak. Para olan armatör eski yeni demiyor alıyor. İlla ki yeni gemiye veya ileri teknolojik bir şeye dönmesi lazım.  Bazı girişimciler kaynağını buraya atacaksa bir atımlık barutumuzu çöpe atmış oluruz. Elimizdeki kaynağı inşallah doğru yere kullanırız” diye konuştu.

“Bir atımlık barutumuzu çöpe atmış oluruz”

Elimizdeki kaynağı doğru yatırımlara kullanmamız gerektiğini vurgulayan Çelik, “Bu kadar çok gemi yapıyorlar ellerindeki gemileri ne yapacaklar? Türkler, Yunanlar, Araplar bazı eski gemileri topladılar. 2001-2008’de de oldu. Şimdi yine böyle bir dalga var. Ellerindeki eski gemileri hangi fiyata satıyorlar diye baktığımızda 95 model gemi için 5 milyon euro istiyorlar. Son zamanlarda Avrupa Armatörler Birliği'nin bir teşviki var. Ukrayna krizde, Rusya ambargoda, Suriye yerle bir olmuş, Mısır’da doğru düzgün sermaye yok. Geriye kalan Fas, Tunus, Türkiye. İkinci el filosunu bizim girişimcimiz alacak. Para olan armatör eski yeni demiyor alıyor. İlla ki yeni gemiye veya ileri teknolojik bir şeye dönmesi lazım.  Bazı girişimciler kaynağını buraya atacaksa bir atımlık barutumuzu çöpe atmış oluruz. Elimizdeki kaynağı inşallah doğru yere kullanırız. Kostel yenileyeceksiniz de finansman nerede? 20 yıl önce 2 bin tondu. Şimdi 5 bin ton yenilenmeye başladığında 12 bin ton. Konteyner neydi ne oldu? Sırf bir kaynak var bunu harcayalım, Avrupa da 'Türkler nasıl olsa bunu alır' diyorsa böyle olmaz” dedi.

“Hala eski gemi satıyoruz”

Hala eski gemilerin satışta olduğunu ve yenileme çalışmalarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Filo yenileyeceğiz diye konuşuyoruz. 1020 tane Türk sahipli gemi yazmışım. Türk sahipliğini nereden biliyoruz. Şirket var, şirketi kimse bilmiyor. Hangi istatistikten buluyorlar bilmiyorum. Filonun yüzde 60’ını buldum. Yabancı bayraklı geminin yaşı ortalama 19.61. 1020 gemiden 176’sı Türk bayraklı. 40-50 tanesi sahilde kullandığımız, milli sicil, ortalama yaşı 21’dir. Yenileseydik ya niye yenilemedik? Hala eski gemi satıyoruz. Katma değer burada mı belli değil, zaten vergiden muaf. 2001’den beri her zaman bir kriz olur. Kimi zaman Hollanda kimi, Rusların eski gemilerinden alırız. Bunlar tabii ki katma değer sağlar, sektör gelişir ama hiçbir zaman kendi yaptığın kadar bir şeyi geliştiremezsin. Altyapı oluşmuyor. Navlun açığı verirsin” ifadelerini kullandı.


“Lütuf değil, tuzak”

Kapıda vize uygulamasına 10 milyon dolar yatırım yapıldığını ifade eden Çelik, “Ülkemizin içinden geçtiği yüksek enflasyon dönemi, 2024 sezonunda deniz turizmi sektörümüzde ciddi belirsizlikler ve sıkıntılar yaratıyor. Döviz kurunun, maliyetlerdeki artışı karşılayacak ölçüde artmaması, ülkemizi turizmde rekabetçi olmaktan uzaklaştırıyor. Ülkemiz yerli ve yabancı turist için pahalı kalıyor. Sadece turist için değil hepimiz için tatil pahalı hale geldi. Matematik yalan söylemez. Devletimiz eminim hassas hesaplar yapıyordur ama döviz kurunun bu seviyede kalması hepimizi etkiliyor. Samos’a da gidelim, Sakız’a da gidelim bunda bir sorun yok. Kapıda vize uygulaması bir lütuf değil, tuzak. Belki ilk defa gidenler vardır, yazın burası pahalı orası ucuz diyen var. 10 milyon dolar, Yunanistan’a girerken harcadığımız para. Daha ağustosu var bu işin. Günübirlikleri satacağız, mavi tur yapacağız diyorlar. Pahalı olduğu için turist gelmedi, hedefi tuturamıyoruz diyoruz. Otelciler ne yapıyor nasıl döndürüyor hiç fikrim yok. Gemi full gitti geldi, 5 Yunanlı yoktur. Tabii ki gidelim gezelim. Miçotakis bizi çok sevdiğinden değil, para bırakıyoruz çünkü. Pazarlama için ‘size kapıda vize uygulaması yaptık’ diye gelmesinler” dedi.

“Feribotlar dolu gidip geliyor”

Çelik, “Çeşme-Sakız, Kuşadası-Samos, Ayvalık-Midilli arasında çalışan feribotlarımız dolu gidip dolu geliyor. Bu yıl Ulusoy Çeşme Limanı’ndan Sakız’a 1.006 seferde taşınan yolcu sayısı 90 bin 552 oldu. Kuşadası’ndan Samos’a aynı dönemde 61 bin 518 yolcu gitti. İzmir Limanı’ndan Midilli’ye giden 4 bin 274 yolcuyla beraber sadece Şubemizin sorumluluk sahasındaki limanlardan Yunan adalarına giden yolcu sayısı 155 bini geçti” ifadelerini kullandı.

“İzmir, üçüncü sırada”

İzmir’in en fazla yolcu ağırlayan liman listesinde üçüncü sırada olduğunu belirten Çelik, “Ülkemiz limanlarına bu yılın Ocak-Haziran döneminde 415 kruvaziyer gemi ile toplam 574 bin 509 bin yolcu geldi. Geçen yıl aynı dönemde 420 gemi ile 482 bin yolcu limanlarımıza ayak basmıştı. 29 Temmuz itibariyle Egeport Kuşadası Limanı’na 249 gemi, 344 bin yolcu getirdi. Bugün ve yarın 7 gemi daha gelecek.İzmir’e 30 gemi ile 73 bin 227 yolcu geldi. Ayrıca 2 bin 875 yolcu da İzmir’den biniş yaptı. İzmir, İstanbul Galataport’tan sonra en fazla yolcu ağırlayan liman listesinde üçüncü sıraya yerleşti. Çeşme Ulusoy Limanı’na 34 seferde 10 bin 101 yolcu geldi, 14 bin 320 yolcu gitti” diye konuştu.

Muhabir: Sevinç KARATAŞ