2025 yılına girerken açıklanan zam oranları, dul ve yetim maaşı hak sahiplerini de yakından ilgilendiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulan enflasyon rakamlarının ardından, Temmuz-Aralık dönemi enflasyon farkı da netleşti. Asgari ücrette yaşanan artışla birlikte, dul ve yetim aylıklarına yüzde 15,75 oranında bir zam yapıldığı duyuruldu.

Emekli maaşıyla aynı oranda zamlanacak

Aralık ayında açıklanan enflasyon rakamları doğrultusunda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yapılan zammın yanı sıra dul ve yetim aylıkları artış yaşadı. Artış hesaplamaları, Türkiye genelinde en düşük emekli maaşı olan 12 bin 500 TL üzerinden yapılıyordu. Şimdi ise, en düşük emekli maaşı SSK ve Bağ-Kur'lular için 12 bin 500 TL'den 14 bin 469 TL'ye çıkıyor.

Bu durumda vefat eden sigortalı SSK veya Bağ-Kur emeklisi ise:

Yüzde 75 oranında dul maaşı alan birisi için taban maaş 10.852 TL olacak.

Yüzde 50 oranında dul maaşı bir eş için ise taban maaş 7.234 TL üzerinden ödenecek.

Yüzde 25 oranında yetim maaşı alan birisi için ise taban maaş 3.617 TL olarak belirleniyor.

En düşük memur emeklisi maaşı 17 bin 587 TL'den 19 bin 617 TL'ye çıktı. Bu durumda vefat eden sigortalı Emekli Sandığı'ndan ise:

Yüzde 75 oranında dul maaşı alan birisi için taban maaş 14 bin 713 TL olacak.

Yüzde 50 oranında dul maaşı bir eş için ise taban maaş 9 bin 808 TL üzerinden ödenecek.

Yüzde 25 oranında yetim maaşı alan birisi için ise taban maaş 4 bin 904 TL olarak belirleniyor.

Dul ve yetim aylığı nedir, kimler başvurabilir?

Ölen kişilerin geride bıraktığı eş ve çocukları için oluşturulan sosyal güvenlik fonu, hayatta kalanların maddi açıdan mağduriyet yaşamalarını önlemeyi amaçlar. Eşlerden birinin vefatı durumunda, dul maaşı hayatta kalan eş tarafından talep edilebilir. Ayrıca, çocuklara verilen yetim maaşı da, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her iki cinsiyetten çocuklar için eşit şekilde sağlanır.

Halk arasında "ölüm aylığı" olarak bilinen dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının eşi ve çocuklarına sunulan bir mali destektir. Bu maaş, kadın veya erkek fark etmeksizin, hak sahiplerinin yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olur. Dul maaşı, ölen sigortalının eşine bağlanan bir ödemedir. Medeni Kanun’a uygun evlilik bağı şartına dayanır. Aynı fonun çocuklara ödenen kısmına da "yetim aylığı" denmektedir.

Dul ve yetim aylığı almak için belirli şartların karşılanıyor olması gerekmektedir. Dul ve yetim aylığı almabilmek için gereken şartlar şu şekilde:

  • Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi: En az 1.800 gün ödenmiş olmalıdır.
  • Sigorta süresi: 4(a) kapsamındaki sigortalılar için en az 5 yıl sigortalı olunmuş ve toplam 900 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ