Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin uluslararası kuruluşlarla yaptığı işbirlikleri sayesinde, kalkınma projelerine yönelik uygun koşullu dış finansmana erişimin güçlü bir şekilde sürdüğünü duyurdu. Dünya Bankası'nın Türkiye’ye yönelik 1,2 milyar dolarlık yeni bir finansmanı onayladığını açıklayan Şimşek, yıl içinde sağlanan toplam dış finansman tutarının 7,7 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Kalkınma odaklı projeler için dev finansman
Bakan Şimşek’in açıklamalarına göre, Dünya Bankası’ndan sağlanan finansman şu projelerde kullanılacak;
Doğu Türkiye orta koridor demir yolu geliştirme projesi: 660 milyon dolar kaynak sağlanacak. Bu proje, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uygulanacak ve ulaşım sektörünün karbonsuzlaştırılmasını hızlandırarak demir yolu taşımacılığının kullanımını artırmayı hedefliyor.
Halk sağlığı hizmetlerinin acil durumlara hazırlığının artırılması projesi: Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek bu projeye 250 milyon dolar ayrılacak. Proje, halk sağlığının acil durumlara karşı daha dayanıklı hale getirilmesini amaçlıyor.
Deprem bölgesinde tarım sektörünün iyileştirilmesi projesi: Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüteceği projeye 250 milyon dolar tahsis edilecek. Bu proje, tarımsal gıda sektöründe dayanıklılığı geliştirmek için hayata geçirilecek.
2023’te dış finansman hedefi aşıldı
Bakan Şimşek, Dünya Bankası ile olan ortaklığın güçlü bir şekilde sürdüğüne işaret ederek, yıl içinde toplamda 5 milyar dolarlık Dünya Bankası finansmanına erişildiğini belirtti. Diğer uluslararası kreditörlerden sağlanan kaynaklarla bu rakamın 7,7 milyar dolara ulaştığını, yıl sonuna kadar ise bu tutarın daha da artmasının beklendiğini ifade etti.
Şimşek konu hakkında, “Türkiye'nin ekonomisine ve programımıza duyulan güvenle, uygun koşullu dış finansman sağlama çalışmalarımız devam edecek” dedi.