İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın kalbinde yükselen Hisar Camii, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan en etkileyici mimari yapılar arasında yer alıyor. Alçı süslemeli iç mekanı, gösterişli minberi ve üç mihrabı ile dikkat çeken bu cami, tarih ve sanat meraklılarının mutlaka görmesi gereken bir eser.

Hisar Camii’nin tarihi

1597-1598 yıllarında Aydınoğlu Beyliği soyundan Yakup Bey tarafından yaptırılan Hisar Camii, İzmir’in en büyük camisi olarak inşa edilmiştir. Yapının tarihi kitabesi günümüze ulaşamamış olsa da, cami Osmanlı dönemi mimarisinin önemli bir örneği olarak kabul edilir. Bazı kaynaklar, caminin bulunduğu yerde daha önce bir kilise bulunduğunu öne sürse de bu iddialar doğrulanamamıştır.

Mimari özellikler

Hisar Camii, dikdörtgen planlı bir yapı olup, merkezinde yüksek kasnaklı bir kubbe bulunur. Bu merkezi kubbe, doğu ve batı yönlerinde ikişer kubbeyle desteklenmiştir. Harimin kuzey cephesindeki kadınlar mahfilini örten beş kubbe ve yedi kubbeli son cemaat yeri caminin görkemini artırır. Caminin kuzeybatısındaki orijinal minare, depremler sonucunda yıkılmıştır ve günümüze ulaşamamıştır.

Eşsiz iç mekan ve süslemeler

Caminin iç mekanı, Batı etkili Barok ve Rokoko tarzı alçı süslemelerle dikkat çeker. 19. yüzyılda eklendiği düşünülen bu süslemeler, özellikle mihrap ve kubbe kasnağında yoğunlaşır. Harimin ortasında yer alan büyük mihrap, iki yanındaki küçük mihraplarla birlikte üçlü bir düzen oluşturur. Bu detay, Evliya Çelebi tarafından üç farklı kişinin camiyi yaptırdığına dair bir yorumla ilişkilendirilmiştir.

Ziyaret edilecek bir tarih hazinesi

Hisar Camii’nin iç mekânında bulunan altın renkli alçı süslemeler, kabartmalı minber ve üzerinde yazılı ayetlerle bezenmiş taç kapı, yapıyı ziyaret edenleri büyülemeye devam ediyor. Caminin yanında yer alan tarihi Kızlarağası Hanı ve Kemeraltı Çarşısı ile birlikte, bölge tarih tutkunları için bir cazibe merkezidir.

Hisar Camii nerede, nasıl gidilir?

Hisar Camii'ne ulaşmak için Konak Meydanı'na ulaşmalısınız, Konak Saat Kulesi'ne ulaştıktan sonra Hisar Camii, birkaç dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır.
Bölgeden geçen ESHOT otobüs hatları şu şekilde:
35- BALLIKUYU - KONAK 
121- MAVİŞEHİR AKTARMA MERKEZİ - KONAK 
202- CUMHURİYET MEYDANI - HAVALİMANI 
253- H.PINAR METRO 2 - KONAK 
302- OTOGAR - KONAK 
466- ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ - KONAK 
910- GAZİEMİR - KONAK 
920- ÇİĞLİ - KONAK 
930- BORNOVA - KONAK 
940- BUCA - KONAK 
950- NARLIDERE - KONAK 
951- LOZAN MEYDANI - KONAK
-Hisar Camii'ne tramvay ile ulaşmak mümkündür. Konak Tramvayı'na binerek Konak İskele'de inerek bölgeye gidebilirsiniz.
-İzmir Metrosu'nun Konak durağında inerek de Konak Meydanı'na çıkabilir, kısa bir yürüyüşün ardından Hisar Camii'ne varabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ