ORÇUN BULDAÇ - ABD merkezli ve 118 ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Ödüller Birliği'nin, yaratıcı tasarım, reklamcılık ve dijital medyadaki mükemmelliği ödüllendiren “MUSE Creative Awards” yarışmasında bu yıl Türkiye’den iki müze üç ödül kazandı. Efes Deneyim Müzesi, Hologram ve Projeksiyon kategorisinde altın ödüle layık görülürken, Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ise Sergi Deneyimi ve Artırılmış Gerçeklik kategorilerinde iki altın ödül aldı.

İzmir’in Selçuk ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Efes Antik Kenti’nde bulunan Efes Deneyim Müzesi, ziyaretçilere antik kentin altın çağını birebir yaşama imkânı sunuyor. Gelişmiş “Immersive” teknolojilerle donatılan müze, ziyaretçilere zengin bir görsel ve işitsel deneyim sunarak, tarihin içine çekiyor. Müze, geçtiğimiz aylarda dünyanın prestijli ödüllerinden biri olan Mondo-Dr Awards’ta da “En İyi Müze” ödülüne layık görülmüştü.



Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ise, İstanbul Sultanahmet Meydanı’ndaki Defter-i Hakani Binası'nda yer alıyor ve Ayasofya’nın 1700 yıllık tarihini ileri teknolojilerle ziyaretçilere aktarıyor. Müze, modern sergi teknikleri ve artırılmış gerçeklik kullanarak tarihsel bir yolculuk sunuyor.

Her iki müze, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olup, yerli bir deneyim tasarım şirketi olan DEM Müzecilik tarafından geliştirilmiş. Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen mimar, küratör, tasarımcı, sanatçı, teknoloji uzmanı, tarihçi ve arkeologlarından oluşan ekiplerin katkılarıyla hayata geçirilen bu müzeler, ileri teknolojilerle tarihin başarılı bir şekilde birleştirildiği özgün projeler olarak öne çıkıyor. Bu başarı, Türkiye'nin kültürel zenginliklerinin uluslararası alanda tanıtılmasına da büyük katkı sağlıyor.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ