Batuhan KAYA/İz Gazete- Ege Üniversitesi’nde örgütlü sendikalar, çocuklarının faydalandığı kreşlerin Ege Üniversitesi Senatosu tarafından kapatılmasını protesto etmek ve kreşlerin açık kalması talebinde bulunmak için basın açıklamasını düzenledi. EÜ’de örgütlü SES, Eğitim-İŞ, HEP-SEN, GENEL SAĞLIK İŞ, BİRLİK SAĞLIK SEN, TÜRKİYE SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET İŞÇİLERİ SENDİKASI ve Eğitim-Sen’in katıldığı basın açıklamasını HEP-SEN İzmir Şube Başkanı Kemal Yılmaz okudu.

Yılmaz açıklamasında, “Bugün bu meydanda özel sektöre kurban edilmeye çalışılan Ege Üniversitesi Kreş emekçileri için, çocukların eğitim ve kreş hakkı için, kreş kapatma kararı ile kamusal ve sosyal hayattan uzak tutulmaya çalışılan kadınlar için bir araya geldik, Kurumda görev yapan işçi, memur, eğitimci, akademisyen ve sağlık profesyonelleri bu alanda bir çatı altında toplanarak TEK SES olmuştur. Ege üniversitesi kurumu hepimizin ortak yuvasıdır. Kreş bir haktır ve haklardan tasarruf edilemez”  ifadelerini kullandı.

Bu kararla kadınlar iş hayatından kopacaktır

Alınan kapatma kararıyla kadınların iş hayatından kopacağını ifade eden Yılmaz, “Ege Üniversitesi tarafından zarar ettiği için alınan kreş kapatma kararı akıllara durgunluk vermektedir. Kamu kurumlarında kar zarar amacı gütmeden ücretsiz verilmesi gereken hizmet, zarar ettiği için kapatılması, hem 657 sayılı devlet memurları kanunu 191. Maddeye, hem de Yüksek Öğretim Kurumları, Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliğinin 15. Maddesine göre; “Üniversitede çalışanların okul öncesi çağdaki ve okul çağındaki çocuklarının çalışma saatleri içinde bakımları ve eğitimlerine yardımcı olmak üzere, kreş, yuva ve benzeri birimler kurmak ve bu konuda ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak hizmetin en iyi şekilde görülmesini sağlamak” hükmüne aykırıdır, ayrıca kreş kadınların iş hayatında ve sosyal hayatta daha etkin olması açısından elzemdir, bu karar kadınları iş hayatından koparıp evlere kapatılmasının da önünü açacaktır” diye konuştu.

120 evladımız açıkta kaldı

Alınan kararla 120 çocuğun kreşsiz kaldığını söyleyen Yılmaz, “Alınan kapatma kararıyla 120’nin üzerinde anne-baba ve evlatlarımız açıkta kalmaya mahkum bırakılmıştır. Hiçbir kamu çalışanın refahı ve güveni düşünülmeden, geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın mental sağlıkları gözetilmeden ZARAR ETTİK KAPATTIK anlayışını bu meydanda toplanan ve görevi başında olup yanımızda bulunamayan 11 bin Ege Üniversitesi çalışanı olarak KABUL ETMEDİĞİMİZİ haykırmak istiyoruz” dedi.

Yetkililere sesleniyoruz

Üniversite yönetimine, “Kreşleri kapatarak kime hizmet ediyorsunuz” diyen ve seslenen Yılmaz, “Yaz ortasında alınan bu kararla akıbetinin belli olmadığı kurum kreşimizin kapatılmaması için bu meydandan siz yetkililere sesleniyoruz:

* Kurumdan hizmet alan 120’nin üzerinde evladımızı hangi özel işletmelere kurban edeceksiniz? • Anaokulumuzda fedakarca hizmet eden, emek üreten, açlık sınırı olan 19 bin 926 liraya adeta köle gibi çalıştırdığınız öğretmenlerimiz, sınıf annelerimiz, temizlikçilerimiz, aşçılarımız ve emekçilerimiz ne olacak?

* Gece gündüz demeden, deprem, sel, pandemi nedir bilmeden bu kuruma ve kamuya kesintisiz hizmet üreten kurum çalışanlarını bir çırpıda ortaya bırakarak kime ve neye hizmet ediyorsunuz? • Hiçbir bilgilendirme yapmadan, hiçbir çözüm arayışına girmeden kamu kurumunu adeta bir işletme gibi görerek KÂR EDEMİYORUZ anlayışına sığınıp, EGE BÜYÜK BİR AİLEDİR sloganı ile ortada gezerken HANGİ AİLEDEN bahsediyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Beklentimiz açıktır

Ege Üniversitesi yönetiminden beklentilerinin açık olduğunu söyleyen Yılmaz, EÜ personellerinin beklentilerini şöyle sıraladı:

“Arkamda duran şu kocaman gerçek Ege Ailesinin yetkilerden beklentileri açıktır;

* Kurum kreşimizin özel sektöre peşkeş çekilmemesini,

* Hiçbir şekilde kâr amacı güdülmeden, var olan işletmenin kamu çalışanları ve geleceğimiz için ücretsiz hale getirilmesi,

* Açlık sınırında çalıştırılan kreş çalışanı öğretmenlerimizin ve emekçilerimizin mali iyileştirmeler yapılarak görevlerine devam etmesi,

* Tüm kamu çalışanlarının ve ebeveynlerin sürece dahil edilerek sağlıklı bir bilgilendirme ile almış olduğunuz karardan geri dönülmesini açıkça bu meydandan talep ediyoruz. Bizler bu meydanda toplanan işçi, eğitim ve sağlık sendikaları olarak aldığınız bu kararın sonuna kadar karşısında olduğumuzu ve mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğimizi bildiririz.”

Muhabir: Batuhan Kaya