Sevinç KARATAŞ/ İz GAZETE- Son günlerde yapılan zamlar ve enflasyon artışı emekçilerin gündeminde. Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, emekçinin alım gücünün düşmesini ve maaşlarının enflasyonun altında ezilmesine tepki çeken bir basın açıklaması düzenledi. BES İzmir Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında TÜİK’in açıkladığı haziran ayı enflasyon oranı da gündemdeydi. Sendika adına basın açıklamasını yapan BES İzmir Şube Başkanı Deniz Çetin, “Sendikamız Araştırma Merkezi BES-AR hesaplamalarına göre ise 2024 yılı ilk altı ayında (2024 yılı Ocak-Haziran birikimli altı aylık) emekçilerin enflasyonu %30,98 olmuştur. Yani Kamu Emekçileri 2024 yılının ilk altı ayında ücretlerinde 15,98 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır. Hükümetin Kamu Emekçilerine reva gördüğü ikinci altı ay (2024 Temmuz-Aralık) için %10 (TİS) maaş zammı bile şimdiden erimiştir” şeklinde konuştu.
İkinci altı ay zammı şimdiden eridi
Emekçilerin maaşlarında enflasyon kaybının yaşandığını söyleyen Çetin, “Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklinin alım gücünde yaşanan kayıplar; TÜİK’in haziran ayı enflasyonunu 1,64 açıklanmasının ardından 6 aylık birikimli enflasyon oranı resmi olarak yüzde 24,73 olarak belirlendi. Buna göre 2024 Ocak ayında yapılan %15 Toplu Sözleşme zammı düşüldüğünde yüzde 9,73 enflasyon farkı ve %10 Toplu Sözleşme zammı ile maaşa yansıyacak oran yüzde 19,3 olarak hesaplanmaktadır. Kamu emekçilerinin 2024 yılı toplam zam oranı kümülatif olarak 20,75 6 aylık resmi enflasyonun 24,73 dahi altında kalmıştır. Kamu Emekçileri temmuz ayından itibaren hızla reel alım gücünde düşme yaşayacağı ve Eylül ayında artan eğitim maliyetleri, kiralardaki fahiş artış (TÜİK haziran ayı enflasyonuna kira etkisini 0,55 olarak yansıtmıştır) Sendikamız Araştırma Merkezi BES-AR hesaplamalarına göre ise 2024 yılı ilk altı ayında (2024 yılı Ocak-Haziran birikimli altı aylık) emekçilerin enflasyonu %30,98 olmuştur. Yani Kamu Emekçileri 2024 yılının ilk altı ayında ücretlerinde 15,98 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır. Hükümetin Kamu Emekçilerine reva gördüğü ikinci altı ay (2024 Temmuz-Aralık) için %10 (TİS) maaş zammı bile şimdiden erimiştir” diye konuştu.
Ekonominin faturası emekçilere çıkarılıyor
Emekçinin alım gücünün düştüğünü belirten Çetin, “Çarşıda yaşanan enflasyon ise emekçilerin en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirmiştir. Ülkemiz kendi vatandaşları için artık bir tatil cehennemine dönüşmüştür. 4 Kişilik bir ailenin tatil maliyeti yaklaşık 100 bin TL’yi bulurken, Türkiye’de emekçilerin yarısından fazlası artan yaşam maliyetleri nedeniyle tatil planı yapamamaktadır. Üstelik kötü yönetilen ekonominin, seçim ekonomisinin faturası da söz de kamu tasarruf genelgesi ve yeni vergiler ile biz emekçilere çıkarılmaktadır. Kamuda personel servisleri kaldırılırken, birçok kamu kuruluşunda yemek, su, çay vb. giderlere ait bütçe kalemleri sınırlanmaktadır. İşyerlerin emekçiler temizlik ve hijyen malzemelerini neredeyse kendileri temin eder hale gelmiştir. Kamu emekçilerinin işe gelişlerinden tasarruf etmek yerine onların özlük haklarını, ekonomik koşullarını iyileştirici çalışmaların yapılması gerekmektedir. 80 milyon yurttaşa hizmet veren ve EYT’nin yarattığı aşırı iş yükü altında ezilen Sosyal Güvenlik Emekçileri kazanılmış haklarından vazgeçmeyecektir. Bu koşullarda kamu emekçilerinin en temel ihtiyaçlarını karşılayamayacakları açıktır. Gerçekten tasarruf yapılacaksa hiç üretmeden ülkenin bütçesini hortumlayanlardan, rant çetelerinden yapılmalıdır” dedi.