Karşıyaka çiçek açacak: İzmir'de yılın en renkli festivali başlıyor Karşıyaka çiçek açacak: İzmir'de yılın en renkli festivali başlıyor

İzmir'in önemli tarım üretim merkezlerinden Emiralem Mahallesi'nde yetiştirilen çilek, bu yıl soğuk hava koşulları nedeniyle 15 gün geç başladı ancak üreticiler, bölgenin kaliteli çileğiyle iç pazara önemli katkı sağlıyor.

Bu sene hasat gecikmeli başladı

İzmir’in Menemen ilçesindeki Emiralem Mahallesi, yıllardır çilek üretimiyle tanınan bir bölge olarak dikkat çekiyor. Her yıl nisan ayında başlayan hasat, bu yıl özellikle mart sonu ve nisan ayında yaşanan soğuk hava nedeniyle 15 gün gecikmeli başladı. Ancak üreticiler, örtü altı ve açık alanlarda yetiştirdikleri çileklerle hala yüksek kaliteyi yakalıyorlar.

Çilek çeşitleri ve yetiştirme şartları

Emiralem Mahallesi’nde Sweet Charlie, Rubygem, Camarosa, Fortuna ve Monterey gibi çeşitli çilek türleri yetiştiriliyor. Bu türler, bölgenin iklimi, toprağı ve kendine has yetiştiriciliğiyle lezzet kazanıyor. Özellikle taze tüketimin yanı sıra reçel, marmelat ve kuru gıda olarak da tercih edilen Emiralem çileği, bölge ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı.

Çilek talebinin yarısından fazlası karşılanıyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Emiralem Mahallesi ve çevresinde yıllık 1613 dekarda 6 bin 452 ton çilek üretimi yapıldığını belirterek, bu bölgenin İzmir'in çilek talebinin yarısını karşıladığını ifade etti. Dekar başına ortalama 4 ton ürün alınan bu alanda, çilek üretimiyle ilgili bir kültürün oluştuğunu vurgulayan Şahin, üretiminin sürdürülebilirliği ve kalitesinin bölgeye önemli bir katkı sağladığını belirtti.

Bu yıl gecikme oluştu

Emiralem çileğinde hasadın güzel geçtiğini belirten Mustafa Şahin, şunları söyledi "Bu yıl biraz gecikme var bu da iklim koşullarından kaynaklı ama genel olarak bakıldığında üretim ve verimde problemimiz gözükmüyor. İklim koşullarına göre baktığımızda 10-15 gün gecikme var. Özellikle toprak yapısı çilekte çok önemli. O yüzden buradaki tat ve aromada diğer bölgelere göre çilekte biraz daha farklı lezzet oluşturmakta. Dolayısıyla iklim, rüzgar, güneşin açısı ürünün tadında, aromasında hatta pazara sunulmasında nakliyeye dayanımına kadar katkı sağlayabiliyor." ifade etti.

Hasat 15 gün ileriye attı

Mahallenin çileğiyle ünlü olduğunu dile getiren Sercan Çevik, "İklim şartları ve soğuk hava nedeniyle hasat 15 gün ileriye attı. Buna rağmen hasat ve verim güzel gidiyor. Fiyat da güzel ve tatmin edici. Çileği tarladan 75-80 lira bandında satıyoruz. İnşallah süreç böyle gider." dedi.

Kaynak: AA