Et ve Süt Kurumu'nun ithal ettiği etlerde salmonella bakterisi tespit edildi. Konu ile ilgili ESK'den açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Et ve Süt Kurumu piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışı canlı hayvan ve karkas et alımı gerçekleştirmektedir. Gıda güvenilirliği kapsamında, ithal edilen etlerin yurt içine girişlerinde Bakanlığımız tarafından kontrol muayenesi için numune alınmakta ve akredite laboratuvarda gerekli analizleri yapılmaktadır. 9 Mayıs 2024 tarihinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edilmiştir. Söz konusu etler komisyonumuz tarafından reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Firma itirazları doğrultusunda etler dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmıştır. Yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve etlerin imhasına karar verilmiştir. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir. Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir. Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları uygulanmakta ve halk sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirler alınmaktadır. Piyasa regülasyonunu etkisizleştirme ve dezenformasyon amaçlı haberlere itibar edilmemesini rica ediyoruz."

CHP'li Erhan Adem'den tepki

CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Ukrayna’dan ithal edilen karkas etti salmonella tespit edilmesi üzerine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya tepki gösterdi.

Adem yaptığı açıklamada, “Daha 4 gün önce uyarmıştık. Çıkarılan son kararname ile tüm ülkelerden tırnaklı canlı hayvan ithal edilmesinin ülkemize hastalık getireceğini söylemiştik. Üzerinden 3 gün geçmeden, Ukrayna’dan gelen bir tır karkas ette salmonella tespit edildi. Bu konuda acil olarak kamuoyunu bilgilendirmeniz gerekiyor" dedi.

Bakan Yumaklı’ya ve tüm sorumlulara istifa çağrısı yapan Adem şunları söyledi:

"Sayın Bakan, et fiyatlarını düşüreceğim diye halk sağlığı ile oynayamazsınız, halkın hastalıklı et yemesine göz yumamazsınız. Türk Ceza Kanunu Madde 186’ya göre açıkça suç işliyorsunuz. Bu ihmalkarlık ve vahim olay karşısında sizi ve diğer tüm sorumluları, derhal istifaya çağırıyoruz. Bu olayda sorumluluğu bulunan Bakanlığınız yöneticileri ve siz, halk sağlığını tehlikeye sokmak suçunu işliyorsunuz. Halkımızın sağlığı için bu konuda derhal adım atılmasını talep ediyoruz."

Kaynak: ANKA