Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıklamasında iklim değişikliğinin mevsimlik sıcaklıklarda belirgin artışlara neden olduğunu açıkladı. Kuraklıkla mücadele, su yönetimi ve tarımsal adaptasyon politikaları titizlikle uygulanması gerektiğine dikkat çeken Gürer, “Aksi hâlde tarımsal üretimdeki sorunlar derinleşebilir.” dedi. Gürer, Meclise gelmesi beklenen iklim kanunu teklifinin geri çekilerek tüm siyasi partiler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, FAO Türkiye’ye ait 2020-2024 sıcaklık anomalisi verilerini kamuoyu ile paylaştı.

Gürer, FAO verilerine göre Türkiye’de kış aylarının artık daha sıcak geçtiğini belirtti. 2024 yılı kış mevsiminin (Aralık-Ocak-Şubat), referans döneme göre 3.7°C daha sıcak geçtiğini vurgulayan Gürer, bunun son beş yılın en yüksek sıcaklık anomalisi olduğunu söyledi. 2021 yılında bu fark +2.7°C, 2023’te ise +2.1°C olarak kaydedildi.

Yaz aylarında rekor sıcaklıklar yaşandı

İlkbahar aylarında (Mart-Nisan-Mayıs) da sıcaklık artışının sürdüğünü belirten Gürer, 2024 ilkbaharının referans döneme göre 2.6°C daha sıcak geçtiğini aktardı. Gürer, “2022 yılında yaşanan soğuk hava dalgası nedeniyle nötr bir değer (+0.1°C) görülse de genel eğilim artış yönünde ilerliyor.” dedi.

Yaz mevsiminin (Haziran-Temmuz-Ağustos) Türkiye’de en fazla ısınan dönemlerden biri haline geldiğini ifade eden Gürer, 2024 yazının 3.3°C’lik sıcaklık anomalisiyle son beş yılın en sıcak yazı olduğunu kaydetti. 2021-2023 döneminde yaz sıcaklıklarının +2°C civarında seyrettiğini belirten Gürer, bu artışın 2024’te daha da yükseldiğini söyledi.

Sonbaharda sıcaklıklar dalgalı ama yüksek seyrediyor

Sonbahar aylarında (Eylül-Ekim-Kasım) sıcaklıkların dalgalı seyrettiğini belirten Gürer, 2020 sonbaharında +2.9°C, 2023 sonbaharında ise +2.7°C sıcaklık anomalisi kaydedildiğini aktardı. 2024 sonbaharında bu değer +1.2°C’ye düşse de uzun vadeli ortalamaların üzerinde kalmaya devam ettiğini vurguladı.

İzmir’de doğa kazandı: RES projesine iptal kararı! İzmir’de doğa kazandı: RES projesine iptal kararı!

FAO verilerinin Türkiye’nin iklim krizinden ciddi şekilde etkilendiğini ortaya koyduğunu belirten Gürer, tarım ve su politikalarında acil adımlar atılması gerektiğini söyledi. Gürer, “Kuraklıkla mücadele, su yönetimi ve tarımsal adaptasyon politikaları titizlikle uygulanmalıdır. Aksi hâlde tarımsal üretimdeki sorunlar derinleşebilir.” dedi.

İklim krizine yönelik çözümlerin bütüncül bir şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayan Gürer, Meclise gelmesi beklenen iklim kanununun geri çekilerek tüm siyasi partiler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Gürer, uzmanların küresel iklim değişikliğinin etkileri konusunda sürekli uyarılarda bulunduğunu da hatırlattı.

Kaynak: HABER MERKEZİ