Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, 5 Ekim Cumartesi günü Foça'da yaşanan orman yangınıyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Basın açıklamasını platform sözcüsü Ramis Sağlam okudu.  Foça’da sadece bu yılın ilk 10 ayında 6 büyük orman yangını meydana geldiğini belirten Sağlam, "Bu yangınlar hektarlarca tarım ve ormanlık alanı yok ederken ardında birçok soru bıraktı. Çıkan yangınlar her ne kadar iklim krizine, havanın aşırı ısınmasına bağlansa da bu yangınlar dolaylı ya da doğrudan insan eliyle çıkarıldı." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz cumartesi günü yaşanan yangında en az 340 hektarlık tarım ve ormanlık alan yok olduğunu söyleyen Sağlam, "Bir düzeltme yapmak istiyoruz, yangın 5 Ekim 2024 tarihinde çıkmadı. Kapukaya mevkiindeki “Kaçak Hafriyat” alanında sönmeyen, söndürülmeyen,  görülmeyen,  görülmek istenmeyen bir yangın günlerdir haftalardır sürüyordu. Kapukaya mevkiinden yükselen dumanlarla ilgili sayısız ihbar yapmamıza rağmen gereği yapılmadığı için 5 Ekim’de yükselen alevler 340 hektarlık ormanlık alanı kül etti. Kapukaya mevkiinden yükselen dumanlarla ilgili en son ihbarımızı 26 Eylül 2024 tarihinde yaptık." şeklinde konuştu.

Sayısız ihbara rağmen gereken yapılmadı

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu sözcüsü Ramis Sağlam tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 

Foça’da sadece bu yılın ilk 10 ayında 6 büyük orman yangını meydana geldi. Bu yangınlar hektarlarca tarım ve ormanlık alanı yok ederken ardında birçok soru bıraktı. Çıkan yangınlar her ne kadar iklim krizine, havanın aşırı ısınmasına bağlansa da bu yangınlar dolaylı ya da doğrudan insan eliyle çıkarıldı.

Foça,  Fevzi Çakmak Mahallesi Kapukaya mevkiinde 5 Ekim 2024 tarihinde çıkan yangın sonucunda en az 340 hektarlık tarım ve ormanlık alan yok oldu.

Bir düzeltme yapmak istiyoruz, yangın 5 Ekim 2024 tarihinde çıkmadı. Kapukaya mevkiindeki “Kaçak Hafriyat” alanında sönmeyen, söndürülmeyen, görülmeyen,  görülmek istenmeyen bir yangın günlerdir haftalardır sürüyordu. Kapukaya mevkiinden yükselen dumanlarla ilgili sayısız ihbar yapmamıza rağmen gereği yapılmadığı için 5 Ekim’de yükselen alevler 340 hektarlık ormanlık alanı kül etti. Kapukaya mevkiinden yükselen dumanlarla ilgili en son ihbarımızı 26 Eylül 2024 tarihinde yaptık.  

Göz göre göre gelen yangın

Platform olarak, 10 ay önce yaşanacakları görerek 20 Ocak 2024’te Kapukaya’da “Kaçak Hafriyat” alanının önünde yetkilileri uyardık. Eylemlerimize, ihbar ve şikayetlerimize rağmen “Kaçak Hafriyat” sahasına müdahale edilmemesi bölgede iki yangına neden oldu. Dönemin Foça Belediye Başkanına ve yeni seçilen Belediye Başkanına, Foça Kaymakamına durumu aktarmamıza rağmen bu alana müdahale edilmedi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği eylemimizin ardından ilgili şahıslara para cezası kesti. Fakat bu kaçak hafriyat sahasını kapatmak için hiç kimse ve hiçbir makam işlem yapmadı.  

Yangının sorumlusu kim?

Şunu söylemeden geçmeyelim; Son günlerde, hafriyat atık alanında yaşanan kamyon trafiği bölgede yaşayan halkın dikkatini daha da fazla çekmiş ve rahatsız etmişti. Bölgeye cüruf döküldüğü ihbarları da platformumuza gelmekteydi. Yıkımı yapılan binaların hafriyatlarının içinde asbest başta olmak üzere her türlü tehlikeli atık madde bulunmaktadır. İzinsiz ve denetimsiz hafriyat alanı birçok tehlike barındırıyor. Bu tehlikelerin en görüneni orman yangınları oldu.  

Şimdi soruyoruz; 
•    Kapukaya mevkiinde ek2 belgesi olmayan bu yasadışı iş yapan şahıslara işlem yapmayan yetkililer kimdir? 
•    Sayısız ihbara ve şikayete rağmen sadece ceza kesmekle yetinen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bu yangındaki sorumlulukta payı nedir? 
•    Konuyu kendilerine defalarca taşımamıza rağmen Foça Belediyesi ve Foça Kaymakamlığı bu YASADIŞI HAFRİYAT sahasına karşı hangi önlemleri almıştır?
•    Tabelası olmayan, kimin işlettiği belli olmayan bir alan için maliye birimleri bugüne kadar hangi tespit ve tutanağı tutup işlem yapmıştır?  Jandarma kamyonlara kestiği cezayı düşününce maliye birimleri ile koordineli olarak bilgi akışı yapmış mıdır?
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, başta olmak üzere çevreyi tehdit eden bu gelişmelerden habersiz olması tam anlamıyla bir aymazlıktır. Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğünün, DSİ Bölge Müdürlüğünün buradaki kaçak hafriyat alanından haberi olmaması hiç de inandırıcı değildir. 

Tarım alanlarının yok edilmesine izin vermeyeceğiz

Bugün buradan bir kere daha uyarıyoruz, Kapukaya mera alanıdır. Hangi kurum ya da şirket yaparsa yapsın HAFRİYAT DÖKME alanı değildir. Ne resmi ne de özel hiç bir tesisin buradaki tarım alanlarını yok etmesine izin vermeyeceğiz. Foça Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 5 Ekim 2024 tarihinde 340 hektar ormanlık alanın yanmasından önce yaptığımız şikayet ve ihbarları görmezden gelip yasal işlem yapmayanlar hakkında yasal işlem başlatmasını talep ediyoruz.   

Kaynak: HABER MERKEZİ