Batuhan KAYA- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Körfezi için oluşturulan Bilim Kurulu Toplantısında, Körfez için oluşturulan 14 maddelik eylem planı açıklanmadan önce konuştu. İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay ve İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Yardımcısı Varank, İzmir Körfezi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalıştıklarını ve oluşturulan bilim kurulunda kıymetli hocalardan destek aldıklarını ifade etti.

Bakan Yardımcısı Varank açıklamasında, “Bilim kurulumuz 3 alt çalışma kuruluna ayrıldı. Bilim kurulumuzca yapılan tespitlerde başta atık su altyapısının iyileştirmesi, arıtma tesislerinin iyileştirilmesi, körfeze ulaşan derelerde temizlik çalışmaları yapılması, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması hususları öncelikli olarak belirlendi. İzmir körfezinin ekosisteminin daha iyi anlaşılması, İzmir körfezine yönelik yapılan çalışmaların ayrıntılı araştırma ve değerlendirmelerin yapılması hususları belirlendi. Bölgede yaşanan çevresel olumsuzlukları ortadan kaldırmak önceliğiyle bilim kurulu üyelerimizce acil eylem planı hazırlandı” diye konuştu.

Sonuçları İzmir halkıyla paylaşacağız

Eylem planı ile harekete geçildikten sonra düzenli denetimler yapacaklarını ve denetimlerden elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklayan Varank, “Bakanlık koordinemizde büyükşehir belediyemiz ve diğer kurumlar belirlenen görevler kapsamında çalışmalar yürütecek. Düzenli denetimler yapılacak ve çalışmalar bakanlığımızca izlenecek. Elde edilen sonuçları da İzmir halkıyla paylaşacağız. Yapılacak tüm çalışmalara sadece bakanlık ya da büyükşehir değil, İzmir’de yaşayan herkesi çalışmalara destek vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Mavi İzmir Körfezi vizyonuyla çalışacağız

İzmir Körfezi için, “Mavi İzmir Körfezi” vizyonuyla çalışacaklarını kaydeden Varank, şöyle konuştu:
 “Körfezin yaşadığı sorunlara karşı kalıcı ve uzun vadeli çözümlerin neler olduğu konusunda da çalıştığımızı ifade ediyorum. Orta ve uzun vadeli planlar bittiğinde bunları da paylaşacağız. Planlar bittiğinde “Mavi İzmir Körfezi” vizyonuyla çalışmalarımız hedefe ulaşana kadar devam edeceğiz. İzBB’ye eylem planı kapsamındaki çalışmalara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”
Varank ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Körfezi kapsamında İller Bankası’na ileteceği talepleri için de ortak çalışacaklarını belirterek, şöyle konuştu: 
“İller Bankası ile belediyemizin talepleri kapsamında çalışacağımızı da belirtmek istiyorum. Bu planlara katkı veren hocalarımıza da teşekkür ediyorum.”

Muhabir: BATUHAN KAYA