Foça ile Marsilay arasındaki bağ olup olmadığı her zaman merak konusu olmuş. Peki Foça ile Marsilya arasında bir bağ var mı? Marsilya'yı Foçalılar mı kurdu? Sizin için araştırdık...

Foça M.Ö 6. yüzyılda Phokaia olarak bilinen bir liman kentidir. Kentte gemicilik alanında çalışmalar yapılmış ve zamanın en önemli kolonileri kurularak çevre denizlere egemen olunmuş, deniz ticaretine bağlı bir hayat sürülüyordu. Aynı zamanlarda Avrupa’da Pers İmparatorluğu fırtınası esiyor, Persler gördükleri bütün surları yıkıp şehir devletlerini ellerine geçiriyorlardı. Bu durumu gören Phokaialılar surları sağlamlaştırsalar da Perslerin gücüne dayanacak güçleri yoktu. Bu yüzden Phokaialılar Persliler surlarına dayandıkları zaman şehri teslim etmek için bir gece süre isterler. Ancak Phokaialılar esir hayat sürmekten ise başka yurtlar aramayı tercih ederler ve gece yarışı şehrin altındaki tünellerden değerli eşyalarını yanlarına alarak deniz yolu ile kaçmaya başlarlar.

Deniz yolu ile Fransa'ya giderler

Esir hayat yaşamaktan ise yeni yurtlar aramayı tercih eden Phokaialılar deniz yolu ile Fransa’ya kadar geldiler ve burada Marsilya liman kentini kurup denizcilik faaliyetlerine burada devam ettiler. Phokoialılar yaptıkları gemilerin önüne horoz figürü olan bayrak astılar. Bu bayrak Fransız ihtilalinde ihtilalcilerin ilgisini çekti ve sembol haline getirildi. Daha sonra Fransa halkı ile dostane ilişkiler kuran Phokoialılar onlara gemi yapmayı ve ticareti öğrettiler. Böylece Phokaia kültür ve medeniyeti Fransa’ya kadar ulaştı.

Foça ve Marsilya arasında ticaret gelişmiş. Foça'da yapılan şarap ve zeytinyağı Marsilya'da alıcı bulmuş.

Marsilyalılar da kurucuları olan Foçalıları unutmamışlar. Marsilyalılar eski liman girişine bir tabela asıp “Gezdiğiniz bu şehir, M.Ö. 600 yılında Foça’dan gelen denizciler tarafından kurulmuştur” diyerek köklerinin Anadolu’ya dayandığını belgelemişler.

Kaynak: Haber Merkezi