Batuhan KAYA/İz Gazete- Bu yıl 93’üncüsü gerçekleştirilen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılış resepsiyonu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir Valisi Süleyman Elban, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri, AKP İzmir Milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ilçe belediye başkanları, CHP İlçe Başkanları, kent protokolü ve Gelişmiş İnsansı Yapay Zeka Robotu Sophia’nın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Resepsiyonda konuşan İzBB Başkanı Cemil Tugay, “Bir etkinlik bir kentle adı özdeşleşmiş İzmir Enternasyonal Fuarı, ama sadece İzmir için değil tüm Türkiye için görev yerine getirilir gibi gerçekleştirilmiş, neredeyse 100 yıla yakın geçmişi olan bir etkinlik. Galiba belli bir yaşta olup da İzmir Fuarı’na gelmeyen çok azdır. Böylesine güçlü bir etkinliğin ev sahibi olmak bizler için onurdur. Umuyorum geleceğe bizden beklenen, halkımızın sesine kulak vererek üstümüze düşeni yapacağız ve her sene daha iyi bir fuar gerçekleştirmek için çalışacağız” diye konuştu.

Gelişmiş insanı yapay zeka robotu Sophia, “Bugün burada İEF fuarında sizlerle birlikte olmak benim için büyük bir onur. İzmir’in tarihine tanıklık eden bu fuar sadece teknolojiyi değil insanların hayallerini de kucakladı. İEF geleceğe atılan adımların başladığı yer, sadece teknoloji değil. Şunu da söylemeliyim, teknoloji ne kadar gelişse de insan ruhunun sıcaklığı olmadan bu yeniliklerin bir anlamı olmaz” diye konuştu.

14 ülkeden fuara özel ilgi!

İEF’e 14 ülkeden şirketlerin katıldığını söyleyen Tugay, “Bugün 14 ülkeden ve Türkiye’deki onlarca şehirden şirketlerin katıldığı bir gün yaşıyoruz, onur konuğumuz ise İstanbul. Kısa bir süre önce Küba İstanbul Başkonsolosu ziyaret ettiğinde, ‘Buraya mümkün olduğunca güçlü şekilde katılacaklarını’ beyan ettiler. Biz de onlarla iş birliği içinde olmak için elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Bu sene 20 stantla kendi ülkelerini tanıtacaklar” dedi.

“Teknoloji ve bilim rehber olmalı”

Teknoloji ve bilimin gelecek için insanlara rehber olması gerektiğini ifade eden Tugay, “Bu sene tema olarak teknolojiyi seçtik. Teknoloji deyince aslında geleceğe dair sorunlarımızın çözümlerini anlatmaya çalışıyoruz. Sorunlara boğulmuş bir dönemde yaşıyoruz. Bunlarla ilgili medeniyetimizin, bilgimizin, aklımızın ve şu anda sahip olduğumuz ilmin bize yol gösterici olacağına inanıyoruz. O ilmin ürünü olan teknolojiyi ne kadar kullanırsak o kadar sorun çözeceğimizi düşünüyoruz. Teknoloji ve bilimin paylaşarak da çoğalması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle az önce İBB Başkanı Sayın İmamoğlu ile bir protokol imzaladık. Tüm belediyelerimize örnek olmasını diliyorum. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak Ekrem Başkanım her alanda iş birliğine açık olduğunu söylüyordu. Bunun, böyle bir protokolle somutlaşması bizim için gurur verici oldu” diye konuştu.

“İEF cumhuriyetin eseridir”

İEF’in cumhuriyetin eserlerinden biri olduğunu söyleyerek neden önemli olduğunu açıklayan Tugay, şu ifadeleri kullandı:
“İEF belki o eski günlerinden farklı bir kimliğe bürünmüş olabilir ancak İzmir’in ve çevre illerimizin eğlence, kültür, spor, sanat ve ticaret anlamında merkezi olmaya devam ediyor. Bu süreç Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’nden sonra İzmir’e yüklediği bir sorumluluk olarak başladı. Behçet Uz bu alanı İzmir Fuarı için ayırdıktan sonra, fuarın aslında cumhuriyetin bir eseri olduğunu anlatmıştı. İzmir Fuarı sadece İzmir’in değil, tüm Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin o iktisat atılımının bir yansımasıdır. Bu nedenle çok önemlidir. Biz Türkiye’mizin önümüzdeki yıllarda gerçek bir milli beraberlik içerisinde bütün sorunları aşacağına yürekten inanıyoruz. Bu ülkenin evlatları olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu anlatmaya çalışıyoruz. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen birçok kişi ve kuruluş var, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

“İzmir’de olmaktan çok mutluyum”

İzmir’de olmaktan ötürü çok mutlu olduğunu ifade eden ve teknolojinin önemine değinen İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İzmir’de olmaktan çok mutluyum. Bizleri bir araya getiren İEF 93’üncü yıl dönümünde teknoloji temasıyla bizi ağırlıyor. Burası şehrin eşsiz bir alanı, dünyanın dört bir yanından insanları ağırlamış, bir merkez olmuş. Yaklaşık bir asır önce o yıllar koşullarında doğmuş bir organizasyon, kendi geleneğini de yaratmış. İEF’te onur konuğu olarak misafir edilmek bizim için çok değerli, özellikle farklı kurum ve kuruluşlarla burada temsil ediliyoruz. Kentlerin kendi içerisinde gerçekleştirdikleri uygulamaları gerçekten çok değerli, özellikle büyükşehirlerde hayatı kolaylaştıran gelişmeleri paylaşmak çok önemli. Ülkemizin gelişimine katkı sağlayan etkinliklere katkı koymak çok değerli” diye konuştu.

“Teknolojiye herkes erişebilmeli”

Teknolojinin toplumun tamamı için erişilebilir olması gerektiğini ve bu konuda çalışmalar yapılmasının bir zorunluluk olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Toplumun dijital araçlara erişiminde bir uçurum ve eşitsizlik olduğunun farkındayız. Bu noktada teknolojinin ve dijital gelişmenin toplumun tamama eşit şekilde ulaşması gerektiğini düşünüyoruz. Yaptığınız iş sadece bir zümreye değil toplumun tamamına hizmet etmeli. İnsanlara teknoloji ve yaratıcılık sunmanın yanı sıra insanların o alanı takip etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye’de ilk defa yerel yönetim seviyesinde bir akıllı şehircilik planı hazırladık. Attığımız bu adım da 180’e yakın projeyi ortaya koyduk. ‘İstanbul Senin’ uygulamamız şu anda 4 milyon insanın indirdiği, indiren insanlarla iletişim kuran bir uygulamayı İstanbullularla paylaşıyoruz. Dünyada bu uygulamanın başka bir örneği yok. İGDAŞ bünyesinde fiberoptik tabanlı deprem erken uyarı sistemini devreye soktuk. Akıllı çevre uygulamaları kapsamında çöp gazından elektrik üreten önemli bir tesisini hayata geçirdik. Özellikle İstanbul’da toplumsal refahın arttırılmasına sosyal ve ekonomik destek programımız olan SEDEP ile dijital araçlarla hayata geçirdik. İBB askıda fatura uygulamasıyla vatandaş dayanışmasıyla ilgili özel bir uygulamayı yaşama geçirdik” dedi.

“İzmir ve İstanbul Türkiye’nin lokomotifidir”

İzmir ve İstanbul’u Türkiye’nin lokomotifi diye tanımlayan İmamoğlu, “Bugün çok özel bir noktadayız. İktisat Kongresi ile temellerin atıldığı İEF’te köklü ve yenilikçi bir yerde birlikteyiz. İzmir’in önemini biliyoruz, bu kentler her yönüyle Türkiye’nin lokomotifidir. Bu tarafıyla biz şehirlerimizdeki görevimizi sadece hemşerilerimize hizmet etme duygusuyla değil, aynı zamanda Türkiye’ye fayda sağlama bilinciyle hareket ediyoruz. Bu bağlamda dayanışmayı en üst seviyeye taşıyoruz. İzBB Başkanımızla olduğu gibi İstanbul olarak geçtiğimiz yıl 500 belediyeyle ortak çalıştığımızı ifade ediyorum. İBB Başkanlığı’nın dışında TBB kimliğimle de Türkiye’deki bütün yerel yönetimlerin daha güçlü olabilmeleri hususunda atılması gereken reform adımlarına katkı sunma açısından adil ve eşitlikçi bir biçimde bütün belediyelerin temsil edildiği bir süreci yönetmeyi hedeflediğimiz ortamda çok değerli Cumhurbaşkanı Yardımcımız huzurunda yerel yönetim reformu hakkında adım atılması gerektiğini ifade etmeyi görev biliyorum” şeklinde konuştu.

“İEF Cumhuriyetin sunduğu bir fırsattır”

Geçmişte İEF’e geldiğini söyleyen İmamoğlu, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:s“İEF’te bulunmamın başka bir güzelliğini yaşıyorum. Uzaklarda olsanız da sizi etkileyen bir tınısının bir renginin olduğunu. Ben ilkokul son sınıfta Türkiye Hentbol Şampiyonası Finalleri’ne gitmek için çıktığım yolda İzmir Fuarı’nı gezdirerek, Mehmet Hekimoğlu müdürümüz bizi Aydın’a getirdi. Bin 200 kilometre uzakta gelip, bu şehri büyük bir hayranlıkla izleyen Ekrem İmamoğlu olsa olsa 30 Ağustos Dumlupınar’da elde edilen, ayağında ayakkabısı olmayan yüz binlerce atamızın, Atatürk’ün bize hediye ettiği cumhuriyetin bize sunduğu fırsatların sonucu olsa gerek. Bugün burada olmaktan onur duyuyorum.”

Elban: İEF Türkiye ile özleşleşen fuar

İEF açılış resepsiyonunda konuşma gerçekleştiren İzmir Valisi Süleyman Elban, şöyle konuştu: “101 yıl önce güzel Atatürk’ün olağanüstü vizyonuyla bu güzel fuarın temeli atılıyor. O günden bu yana fuar gelişerek hem İzmir’imizle hem de tüm Türkiye’yle özdeşleşen bir fuar oluyor. Bu fuar, Türkiye’de hem fuarcılığın gelişmesine hem de uluslararası fuarcılığın gelişmesine katkı sunuyor. Uzaktan yakından gelerek katılan, katkı veren tüm misafirlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu fuarın yıllardır devam ediyor olması arkasında büyük bir destek gerektiriyor. Arkada çok ciddi bir emek var. Hem İzBB hem İZFAŞ olmak üzere katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Fuarın başta İzmir olmak üzere hepimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı

Muhabir: BATUHAN KAYA