İzmir'in kuşkusuz en ünlü köylerinden biri de Ödemiş ilçesinde bulunan Birgi Köyü. Geçmişi çok eskilere dayanan köy Aydınoğulları Beyliği'ne de başkentlik yapmış.

Birgi, sırasıyla Frig Uygarlığı (MÖ 750-680), Lydia Uygarlığı (MÖ 680-546), Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu hakimiyeti altında bulunmuş.

Kent Anadolu Beylikler döneminde, 13. ve 14. yüzyılda Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmış. 1426 yılında ise kesin olarak Osmanlı hakimiyetine geçmiş.

Birgi, kendine has geleneksel mimari dokusunu günümüze kadar koruyabilmiş ender yerleşim yerlerinden biridir. Konakları, camileri, türbeleri, medreseleri, hamamları, çeşmeleri ve daha birçok eseriyle, beylikler döneminden başlayıp günümüze ulaşmış çok sayıda tescilli yapıya sahip.

Tarihi köy 2012 yılında UNESCO tarafından da Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

2022 yılında ise köy Dünya Turizm Örgütü tarafından dünyanın en iyi 32 turizm köyünden biri oldu.

Çok sayıda turisti ağırlayan köy, özellikle hafta sonları büyük ilgi görüyor.

Siz de tarihi sokaklarda gezmek, harika yapıların arasında dolaşmak, doğanın içinde olmak isterseniz Birgi'yi mutkala ziyaret etmelisiniz.

Tarihi Birgi köyünde yer alan turistik yapılar şöyledir:

-Çakırağa Konağı (18. yüzyıl)
-Aydınoğlu Mehmet Bey Camii (14. yüzyıl)[6]
-Aydınoğlu Hamamı (14. yüzyıl)
-İmam-ı Birgivi Türbesi (16. yüzyıl)
-Sandıkoğlu Konağı (19. yüzyıl)
-Birgivi Mehmet Efendi Medresesi (16. yüzyıl)
-Karaoğlu Camii (18. yüzyıl)
-Birgi Surları
-Demiri Mağaza (16. yüzyıl)
-Küp Uçuran (12. yüzyıl)
-Ümmü Sultan Türbesi (14. yüzyıl)[6]
-Gazi Umur Bey Heykeli
-Kerim Ağa Konağı (18. Yüzyıl)

Birgi'de ne yenir?

Birgi'de yemek yiyebileceğiniz lokantalar bulunuyor. Ödemiş kebap, testi kebabı bölgenin meşhur yemeklerinden. Sıcak havalarda giderseniz de Ödemiş kar helvası ile serinleyebilirsiniz.

Birgi'ye nasıl gidilir?

Birgi, İzmir Merkez’e 110 kilometre, Ödemiş Merkez’e ise 10 kilometre mesafede yer alır. Özel aracınızla gidecekseniz İzmir-Aydın otoyolunu kullanabilirsiniz.

Eğer toplu ulaşımla gitmek istiyorsanız İzmir otogardan kalkan Ödemiş otobüslerine binmeniz gerekiyor. Ödemiş merkezden Birgi'ye minibüsler kalkıyor. Bunun dışında Basmane Garı'ndan kalkan Ödemiş trenine de binebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi