Mardinli Onur Cevheroğlu, ailesinin yaşadığı acıyı kendi hayatında da tecrübe etti. 26 yaşında, yıllarca sağlıklı olduğunu düşünüp ertelediği kontroller sayesinde kalın bağırsak kanserine yakalandı. O, erken tanının önemini kendi hikayesiyle anlatıyor.
Artık gençlerin de korkulu rüyası oluyor
26 yaşındaki Onur Cevheroğlu, genç yaşta kalın bağırsak kanseri tanısı aldı. Ailesinde annesi ve ağabeyi de bu hastalık nedeniyle yaşamlarını kaybetmişti. Cevheroğlu, “Kimse kaderini tesadüflere bırakmasın. Zamanında gerekli tetkikleri yaptırın” diyerek erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. Erken başlangıçlı kolorektal kanserlerin küresel bir artış gösterdiğini belirten uzmanlar, genç erişkinler için alarm zillerinin çaldığını vurguluyor.
Erke teşhisin önemine değinen Cevheroğlu, “2023 Aralık’ta apandisit ameliyatı oldum, bu süreçte yaşadığım sıkıntılar üzerine kolonoskopi yapıldı ve kalın bağırsak kanseri tanısı aldım. Tesadüfen ortaya çıktı. 3. Evreymiş. Ocak 2024’te İzmir’e geldim. Prof. Dr. Cem Terzi ameliyatımı gerçekleştirdi, sonrasında memlekete döndüm” dedi.
Cevheroğlu’nun ailesinde kalın bağırsak kanseri ilk kez annesinde görülmüş ve ardından aynı tanı ağabeyine de konmuştu. Annesi 42, ağabeyi ise 24 yaşında bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Cevheroğlu, ailesinin yaşadığı acıyı deneyimledikten sonra 2023 Aralık ayında apandisit ameliyatı nedeniyle yapılan kolonoskopi sonucunda kalın bağırsak kanseri teşhisi aldı. Tanı 3. evredeydi ve ameliyatlar sonrası iyileşme sürecine girdi.
Erken teşhis için kolonoskopinin önemi
Prof. Dr. Cem Terzi, genç yaşta kalın bağırsak kanseri vakalarının arttığını belirtiyor ve kolonoskopinin erken teşhis için büyük bir fırsat sunduğunu ifade ediyor. Cevheroğlu’nu örnek göstererek, genç bireylerin ailelerinde genetik risk varsa, kolonoskopinin 2 yılda bir yapılması gerektiğini belirtiyor. Kolonoskopi, kanser öncesi lezyonları tespit edip ortadan kaldırabilen bir tarama yöntemi olsa da, yeterince yaygın şekilde kullanılamıyor.
Genç yaşta kolon kanseri neden artıyor?
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma, 2030 yılı itibariyle 20-49 yaş arasındaki bireylerde kalın bağırsak kanserinin en önemli ölüm nedeni olacağına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Cem Terzi, çevresel faktörler ve genetik yatkınlık nedeniyle bu kanserin erken yaşlarda daha sık görüldüğünü belirtiyor. “Gençlerde kolorektal kanserin artışının nedenlerini anlamak için bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor” diyor.