Batuhan KAYA- İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un Gündem Özel programına konuk olan İstanbul Okan Üniversitesi Ege Bölge Koordinatörü Seçil Kaya, üniversite tercih döneminde öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında konuştu. Kaya, İstanbul Okan Üniversitesi’nin fırsatlarını ve imkanlarını da anlattığı programda tercih yapacak öğrencilere, “Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Dilerim istedikleri, hayalleri olan meslekleri yapabilirler. Lütfen araştırsınlar, çok önemli bir karar verecekler. Üniversiteye yerleştikten sonra seneye tekrar sınava girmek istersen OBP puanında ciddi bir düşüş olur. İstedikleri bölümü ve üniversiteyi yazsınlar. 24 tercihinizin sonuncusu bile gelse ‘Evet bu benim istediğim bölümdü’ diyebilin, mutlu olabilin” diye seslendi.
Doğru meslek nasıl seçilir?
Öğrencilere doğru mesleğin nasıl seçileceğini açıklayan Kaya, “Doğru meslek seçimi aslında en kritik noktalardan biridir. Aslında biz gençlere, iyi meslek, kötü meslek, günümüzün meslekleri ya da çok kazanan meslekler demiyoruz, doğru olan birinin kendi için en uygun olan mesleği bulabilmesidir. En önemlisi yetenek ve karakterlerinin örtüştüğü meslek öğrenciler için en doğrusudur. Peki bu nasıl karar vereceğiz? Lisede öğrenci zaten yeteneğine göre bir alan seçiyor, TM, Sayısal, Sözel ya da Dil öğrencisi oluyor. Burada çok ciddi meslek yönelim envanterleri var. 9 tip var ve bu 9 tipin her insanda farklı sıralaması var. Tip 1 için farklı meslekler uygunken tip 9 için farklı meslekler uygun oluyor. Genel olarak baktığımda çok içine kapanık bir birey düşünelim, bir de diğer insanlarla iletişimi seven, insanları anlayabilen bir karakter düşünelim. İkisi de tıp ve mühendislik arasında kaldıysa bunları rahatlıkla yönlendirebiliriz. İnsanlarla iletişimi seven tıp diğerine ise mühendislik daha uygundur. Gençler kendileri için en uygun meslekleri bulacak ve 24 tercih yapacak. Bu noktada öğrenci yaptığı 24 tercihten hangisi gelirse gelsin mutlu olacağı bir şekilde tercih listesini belirlemeli” dedi.
En iyi meslek en çok kazandıran değildir
Meslek seçiminde “en çok kazandıran” mesleklere değil, yaparken en mutlu olacağımız mesleklere yönelmemiz gerektiğini söyleyen Kaya, “25 Temmuz ile 2 Ağustos arasında bir süre var. Bu süre içerisinde değişiklik yapılabilir ama tercihleri son güne bırakmamak lazım. Kılavuzu lütfen dikkatli incelesinler. Bu sene şöyle bir güncelleme oldu ve 2’nci öğretimler kaldırıldı. Kontenjan noktasında azalama var ama bu sıralamalarda aksama olacak anlamına da gelmiyor. Öğrenciler kontenjan azalmasında tercih edecekleri bölüm geçen sene kaç öğrenci almış bu sene kontenjanı ne olmuş diye bakmalılar. Öğrenciler öncelikle hangi ilde okumak istiyor buna karar vermeli, sıralamalara bakmalı, özel şartları da incelemeli. En iyi meslek en çok kazanan meslek değildir, mutlu yaptığınız meslektir. Bir mesleği mutlu olarak yaptığınızda zaten doğru seçimi yapmışsınızdır. Artık üniversite okumak bir diploma değil kültür sahibi olmak. Burada da üniversite hayatı, hayatımıza katacağı kültür, çevre çok önemli. Belki de üniversitedeki arkadaşınız iş ya da eş konusunda size destek olacak” diye konuştu.
İş yaşamına en yakın üniversite
Okan Üniversitesi’nin iş yaşamına en yakın üniversite sloganıyla yola çıktığını belirten ve üniversitenin öğrencilerini işe sokma oranına dair değerlendirmelerde bulunan Kaya, “Okan Üniversitesi 25 bin öğrencisi olan çok büyük bir Vakıf Üniversitesi, dünya ölçeğinde bir kampüsü var. Bu sene yeni açılan bölümler avantajlıdır. Bizde şu an eczacılık, yeni medya bölümleri var. Sağlıkta iddialı, Türkiye’de içinde simülasyon merkezi olan 2 hastaneden biri Okan Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Tuzla Merkez’de kendi hastanesiyle beraber toplam 4 tane hastanesi var. Sağlıkta iddialı, pilotajda çok fazla talep var. THY ve Pegasus ile iş birliğimiz var, mezun olduğunda öğrenci direkt orada işe başlayabilir. Şu an öğrenci için en kritik noktalardan biri, okul seni iş yaşamında destekliyor mu? Stajını ayarlıyor mu? Hastanesi var mı? Bizim sloganımız “iş yaşamına en yakın üniversite”, bizim hocalarımızın hepsi ulaşılabilirdir, dekanımıza dahi çıkıp görüşebilirsiniz. Kampüsümüz çok iyidir, kampüsümüzün içinde 5 farklı yurt var” şeklinde konuştu.
Kesintisiz ve karşılıksız burs
Okan Üniversitesi’ndeki bursların kesintisiz ve karşılıksız olduğunu açıklayan Kaya, “Bizde burslar karşılıksız ve kesintisiz, hep soruyorlar bize, ‘Hocam bursum kesilir mi?’ diye, hayır çünkü Okan’da burslar kesintisiz ve karşılıksızdır. İş yaşamında bir üniversite olduğumuz için öğrencilerimiz farklı departmanlarımızda çalışabilir. Ders programına göre bir departman belirlenir. İş noktasında öğrencilerimizi sonuna kadar destekliyoruz. Bir kariyer merkezimiz var, aslında oranın görevi şu, öğrencimiz mezun olduktan sonra nerede staj yapacak, hangi firmayla çalışacak? Türkiye’de en iyi iş bulan üniversiteler arasında 13’üncü sıradayız, TUS sıralamasında 2’nciyiz. Öğrencimiz mezun olduktan sonra nerede çalışıyor, işi var mı? Bunların hepsini takip ediyoruz” dedi.
Hem Konfüçyüs hem Puşkin
Okan Üniversitesi’nin yurtdışındaki üniversitelerle iş birliği programlarını anlatan Kaya, “Herkes bilgisayar mühendisi olabilir ama diğerlerinin önünde olmak için İngilizce bilmelisin ya da Çift Anadal yapmalısın. Böylelikle 2 diploması oluyor gencin, tek şartı 4 üzerinden 2 buçuk ortalamaya sahip olmak. Bunu yapan öğrenci diğerlerinin önünde oluyor. Erasmus ve Isaac çok kıymetli, burada uluslararası birçok üniversiteyle öğrenci değişimi yapıyoruz. 350’den fazla üniversite ile anlaşmamız var ve içinde Konfüçyüs ve Puşkin Enstitüsü olan tek üniversiteyiz. Çince, Rusça ve Almanca çok ciddi fark yaratır, bunları da destekliyoruz” dedi.
Tercihten önce görmek lazım
Üniversite tercihlerinden önce öğrencilere son olarak, tercih edecekleri okulları mutlaka görmeleri yönünde tavsiye veren Kaya şöyle konuştu:
“Bütün öğrenciler arayıp ulaşabilirler, şu an bütün öğrenci ve hocalarımızın hepsi orada, gidip danışabilir, yurtları ve kampüsü gezebilirler. Ben hoca ve öğrencilerle görüşmelerde kesinlikle altını çiziyorum, herkes mühendis olabilir ama gidip, kullanacağınız laboratuvarları görmek, gezmek lazım. 2 Ağustos’a kadar tüm üniversitelerin tanıtım günleri var, gidemiyorlarsa bile arayıp bilgi alabilirler.”