İZ GAZETE- Olay, 26 Ocak 2022 Çarşamba günü Bornova'nın semt pazarında meydana geldi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görev yapan gıda kontrol görevlisi 4 kişi, pazarda su ürünleri denetimi yaparken pazar esnafları tarafından tehdit ve hakarete maruz kaldı. Sözlü şiddetin yanı sıra fiziksel şiddete de uğrayan 2 görevli hastaneye kaldırıldı.

'ŞİDDET NEREDEYSE GÖREVLERİNİN PARÇASI HALİNE GELDİ'

Tarım Orkam-Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal ve İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hakan Çakıcı saldırıya ilişkin yaptığı ortak açıklamada, "Ülkemizde gıda ve su ürünleri ve tütün mamulleri satışı yapan iş yerlerinin denetim ve kontrol işlemleri 5996 ve 1380 sayılı Kanunlarda belirtildiği gibi Tarım ve Orman Bakanlığında Mühendis, Veteriner Hekim, Tekniker ve Teknisyen unvanıyla görev yapan teknik personel ve yardımcı personeller tarafından özveriyle yürütülmektedir. Özellikle pandemi sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığında görev yapan kamu emekçileri sağlıklarını hiçe sayılarak kendi çalışma alanları dışında maske, hijyen, sosyal mesafe denetimi gibi görevlendirmelerde de toplum sağlığı için özveriyle görev almışlardır. Maalesef tüm bu özveri ve fedakârlığa rağmen özellikle denetim ve kontrol görevleri sırasında çoğu zaman zorbalık ve şiddetle yüzü yüze gelmişlerdir.   Bilindiği üzere son dönemde kamu çalışanlarına uygulanan şiddet olayları sık sık gündeme gelmektedir. Kamuoyunda sıklıkla sağlık emekçilerinin yaşadıkları şiddet eylemleri ile gündeme gelen bu saldırılar kontrol hizmeti yürüten Tarım ve Orman Bakanlığı emekçilerinin de yıllardır mağduriyet yaşadıkları bir konudur. Denetim personellerinin denetledikleri işletmeler ve pazaryeri sahipleri tarafından şiddete maruz kalmaları neredeyse görevlerinin bir parçası haline gelmiştir. Maalesef bu çirkin saldırılara bir yenisi daha eklenmiştir. 26.01 2022 tarihinde Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev yapan dört arkadaşımız şikâyet üzerine gittikleri pazar yerinde yaptıkları su ürünleri denetimi sırasında halk sağlığını tehdit eden uygunsuz koşullara ve yasak avlanmaya karşı idari ceza uygulaması yapmak istediklerinde balıkçıların linç boyutlarına varan toplu saldırısına maruz kalmışlardır. Darp edilerek, ciddi yaralanmaya maruz bırakılan iki arkadaşımızla birlikte dört arkadaşımız tehdit ve hakarete uğramışlardır" ifadelerini kullandı. 

'KANUN KORUMASINDAN MUAF TUTULDULAR'

"Olan biteni akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır" denilen açıklamada, "Toplumun her alanında yaşanan bunca şiddet vakasına rağmen ne yazık ki gelinen noktada samimi adımların atılmadığını, şiddetin hız kesmediğini görüyoruz.  Maalesef yaşanan bu olay, 2016 yılında İstanbul İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı Su ürünleri Şube Müdürlüğünde görev yapan arkadaşımız Su Ürünleri Mühendisi Mehmet ÖZDİNAR’ın görevi sırasında bir balıkçının saldırısı sonucu aramızdan ayrılışını hatırlatmış olup, yaşanan bu olayda benzer sonuçların oluşmasından kıl payı dönülmüştür. Bilindiği üzere Ülkemizde Gıda, Su ürünleri ve Tütün mamulleri satışı yapan iş yerlerinin denetimi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Özellikle halk sağlığı için en önemli basamak olan bu denetim ve kontroller sırasında görevli personele hiçbir önleyici tedbir alınmadan yoğun bir iş yükü yüklenmiş olup yapılan denetimler için her birime denetim sayısı kotaları koyulmuştur ve sürekli bu hedeflere ulaşılması konusunda baskılar yapılmıştır. Pandemi sürecinde de bu görevlerin yanında koruyucu tedbirler alınmadan sağlık çalışanı olmadığı halde meslektaşlarımıza yoğun bir maske, mesafe ve hijyen denetimleri yaptırılmıştır. Meslektaşlarımızın yapmış olduğu görevlerin ciddiyeti ve uygulanan ağır cezaların doğurduğu öfke sonucu bunun gibi hakaret ve şiddet olaylarıyla sık sık karşı karşıya kalınacağı ön görülebilir olduğu halde Denetim hizmetlerinde çalışan emekçiler, kanun korumasından muaf tutulmuşlardır. Yapılan denetimlerde çoğu zaman kolluk kuvvetlerinin dahil olmamasından dolayı meslektaşlarımız hiçbir güvence olmadan görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar" ifadeleri yer aldı. 

'ONLARI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ'

Açıklama da son olarak, "Kamu emekçilerine yapılan ve her geçen gün daha da artan her türlü zorbalığa ve şiddete karşı mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. Ve diyoruz ki: Yapılan denetim sayısından önce, denetime giden arkadaşlarımızın can güvenliği önemsenmelidir. Şiddette cezasızlık politikaları son bulmalı, Hükmün Geri Bırakılması ile geçiştirilmemelidir. Bu yaşanan olayda arkadaşlarımızla dayanışmayı büyüteceğimizi ve onları yalnız bırakmayacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Kamusal alanda şiddete hayır! Yaşasın örgütlü mücadelemiz" denildi.

TMMOB DA TEPKİ GÖSTERDİ: KINIYORUZ, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ise konunun takipçisi olacağını belirterek, "Gıda kontrol hizmetlerinde görev yapmakta olan kamu görevlilerinin yaptıkları görev ile ilgili olarak yaşadıkları zorlukları görmekte, kendilerine yönelen bu saldırıları toplum sağlığına ve gıda güvenliğine yapılmış bir saldırı olarak değerlendirmekteyiz. Saldırıyı gerçekleştiren pazaryeri sahiplerine/çalışanlarına uygulanacak cezai işlemlerin ve konu ile ilgili tüm detayların takipçisi olacağız. Bir kısmı üyemiz olan bu unvandaki personelin görevleri ile ilgili riskin bir an önce tespit edilmesi, bu risklerin bilimsel analizinin yapılması, kolluk kuvveti takviyesi dahil olmak üzere bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınması, risk grubunda değerlendirilen diğer kamu personellerine tanınan hakların Gıda Kontrol Görevlilerine de verilmesi ile ilgili beklentimizi bir kez daha belirtmek isteriz. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, daha önce de benzerleri yaşanan saldırıların son olmasını umuyor, kamu adına resmi kontrol görevini yapmak üzere görevleri başında saldırıya uğrayan gıda kontrol görevlilerine yapılan bu saldırıyı kınıyor, gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve yetkilileri bir an önce gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.