Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda (TGS) örgütlendiği için işten çıkarılan 24 gazeteci; işe iade, sendikal haklarının tanınması ve toplu iş sözleşmesi talebiyle 99 gündür grev yapıyor. Sputnik Türkiye ofisinin bulunduğu Süzer Plaza önünde yarın (24 Kasım Cuma) saat 12.30'da kitlesel bir basın açıklaması yapılacak. Akşam saatlerinde ise sosyal medyada bir etiket çalışması yürütülecek.
Sputnik'te ne oldu?
Sputnik Türkiye'de, 2022 yılının ağustos ayında başlayan sendikal örgütlenme sürecinde, 2023'ün ilk günlerinde yeter çoğunluk sağlandı. Sputnik emekçileri, TGS öncülüğünde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu. İşveren, yasal süreçte yetkiye itiraz etmeyince topluş iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başladı. Süreç içinde aylara yayılan 9 görüşme yapıldı. Bazı maddelerde anlaşma sağlandı, bu maddeler tutanak altına alındı. Ancak iş ücret konusuna gelince işveren tarafı müzakere masasını devirdi. Sputnik'teki Türk yöneticileri, üyeleri istifaya ikna etmek için ikna odaları kurdu, gazeteciler üzerinde baskı kurdu.
17 Ağustos'tan bu yana grev sürüyor
Bunun üzerine Sputnik emekçileri, 24 Temmuz'da grev kararı aldı. Ne var ki o gün basın açıklamasına katılan gazeteciler, 7 Ağustos'ta Anayasa hiçe sayılarak işten çıkarıldı. Bunun üzerine Sputnik'teki TGS üyeleri 17 Ağustos'ta grev başladı.
Greve rağmen, Sputnik yönetimi, 11 Eylül'de radyo yayınlarını yeniden başlattı. Grevin devam ettiği iş yerine işe alım yasak olmasına rağmen çok sayıda kişi işe alındı. Sürecin başından bu yana diyalog kanallarının açılmamasına tepki gösteren grevciler, bakanlığın ve yetkili kurumların yasal süreci hızlandırmasını istiyor.