Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre 26-28 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek ihaleler ile İzmir’de bulunan bazı okulların, otopark, spor alanları ve farklı bölümleri Bakanlık tarafından kiralanacağı belirtilmişti. DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın da konu hakkında TBMM Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi yöneltti. Okul bahçelerinin otopark olarak kiraya verilmesine 2021'de "güvenlik açısından sakıncalı" diyen MEB'in fikrini bir yıl sonra değiştirdiğini belirten Akın, kararın pedagojik sakıncalarının yanı sıra güvenlik açısından da ciddi riskler taşıdığının herkesçe kabul edildiğini ifade etti.

Ibrahımakındem

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın'ın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yöneltmiş olduğu soru önergesi şu şekilde:

Yeni kuşakların geleceğinin şekillendirildiği eğitim kurumlarının, mesai saatleri dışında birer ticarethaneye dönüştürülmesi her şeyden öte pedagojik yaklaşıma aykırıdır. Eğitim kurumu ve kuruma tahsis edilmiş taşınmazların ticari faaliyetler için, eğitimle ilişkisi olmayan kişilerce kullanılmasının ve buraların eğitimle ilgisi olmayan kişilere kiralanmasının pedagojik sakıncalarının yanı sıra güvenlik açısından da ciddi riskler taşıdığı herkesçe kabul edilmektedir.

Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Genel Müdürlüğütüm birimlere yolladığı 7 Temmuz 2021 tarih ve E-43942091-165.01-27937053 sayılıyazısında, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 05/07/2021 tarihli yazısına atıfta bulunarak"Bakanlığınıza tahsis edilen taşınmazlar (okullar) üzerinde yer alan açık alan, salon, okul bahçesi ve benzeri yerlerin, yapılış ve tahsis amaçları dikkate alındığında, bu yerlerin öğretim gün ve saatleri içinde ve dışında öğrencilerin çeşitli amaçlarla zaman geçirdikleri yerler olduğu, bu alanların ticari amaçlarla kiraya verilmesinin öğrenci ve öğretmenler yönünden güvenlik sorunu oluşturabileceği, bu alanların öğretim gün ve saatleri dışında da öncelikle öğrencilerin zamanlarını değerlendirebilecekleri alanlar olarak düzenlenmesinin eğitim öğretimin amaç ve ilkelerine ve kamu yararına daha uygun olduğu değerlendirilmektedir" ifadelerine yer vermiştir.

2021 yılının Temmuz ayında okul bahçelerinin ticari amaçlarla kiraya verilmesinin öğrenci ve öğretmenler için güvenlik sorunu oluşturacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, bundan 1 yıl sonra nedense fikrini tam zıt yönde değiştirmiş, 25.08.2022 tarih ve E-43942091-165.01-55926412 sayılı yazısıyla bu kez de MEB ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan 25.08.2022 tarihli protokole atıfta bulunarak okul bahçelerinin, Okul Aile Birliklerinin talebi ve Okul Müdürlüklerinin uygun görmesi sonucunda üçüncü kişilere (yani eğitimle ilgisi olmayan kişilere) kiraya verilebileceğini belirtmiştir. Halbuki MEB İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı ise, 19.10.2016 tarih ve 34873911-756.99-E.11634245 sayılı yazısında Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde “açık alanların” kapsam dışına çıkarıldığını belirtmektedir.  Bu durum, bir yıl içinde birbirinin tam zıddı iki karar veren Strateji Geliştirme Başkanlığının, aslında strateji geliştiremediğini, birbirinin tam tersi kararlar alarak bir uçtan başka bir uca savrulduğunu göstermektedir. 

Öte yandan İzmir’in en köklü okullarından olan İzmir Atatürk Lisesi okul bahçesinin, otopark olarak kullanılmak üzere üçüncü kişilere kiralanmak üzere ihaleye çıkıldığı basında yer almıştır. Bu ihale kararı ve eğitim amacıyla kullanılması gereken okul alanlarının bu şekilde kullanılması, başta öğrenci velileri ve eğitimciler olmak üzere birçok çevrenin tepkisini çekmiştir.

Bu bağlamda;
1.    Temmuz 2021’de okul bahçelerinin ticari amaçla üçüncü kişilere kiraya verilmesinin öğrenciler ve öğretmenler yönünden güvenlik sorunu yaratacağını söyleyen bakanlığınız bundan bir yıl sonra neden fikir değiştirmiştir?
2.    Okul bahçelerinin ticari amaçlarla üçüncü kişilere kiraya verilmesinin sakıncalarını bir yıl sonra ortadan kaldıran ne gibi değişiklikler olmuştur?
3.    MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı bir yıl içinde birbirinin tam tersi kararlar alarak mı strateji geliştirmektedir?
4.    MEB ile ÇŞİDB arasındaki 25.08.2022 tarihinde imzalanan protokol, hangi ihtiyaçlardan dolayı gerekli olmuştur?
5.    İzmir Atatürk Lisesi bahçesinin otopark olarak kiraya verilmesinin, öğretmenler ve öğrenciler için yaratacağı güvenlik sorunlarının önlenmesi amacıyla bakanlığınız ne gibi önlemler almıştır?
6.    Okul bahçelerinin otopark vb şeklinde kullanılmak üzere kiralanması karşılığında elde edilen gelirin kurumlara dağılımı nasıl olacaktır? Bu dağılım hangi yasal mevzuat çerçevesinde yapılacaktır?
7.    İzmir Atatürk Lisesi bahçesinin otopark olarak kullanılmak üzere kiraya verilmesinin 1739 sayılı yasaya göre öğrencilere ve topluma ne gibi yararları olacaktır?

Kaynak: Haber Merkezi