Yılbaşı Gecesi güneşin korona adı verilen bir bölgesinden gelen devasa bir plazma kabarcığı oluştu. Bu devasa plazma püskürmesi, gezegenimizi çevreleyen manyetik balonu, yani manyetosferi sıyırıp geçerek iletişim ve güç altyapısını etkileyebilecek jeomanyetik bir fırtınayı tetikleyebileceği bildirildi.
Uzmanlar 1 Eylül'den bu yana gözlemlenen en büyük patlama olarak değerlendirdikleri bul olay hakkında vatandaşları uyardı.
Uydu ve cep telefonları etkilenebilir
Dünyaya yönelik bu CME bileşeni, küçük veya "G1" jeomanyetik fırtınayı tetikleme potansiyeline sahiptir. Bunun gibi fırtınalar, elektrik şebekelerinde zayıf dalgalanmalara neden olma kapasitesine sahiptir ve uydu operasyonları üzerinde küçük etkiler yaratabilir. Buna ek olarak, G1 jeomanyetik fırtınaları, genellikle daha yüksek enlemlerde, Dünya üzerinde görülen çarpıcı auroralara , güzel ışık gösterilerine yol açabiliyor.
NASA'ya göre yukarıda bahsedilen iki tür patlama, güneşten gelen bu enerji patlamaları arasında en güçlü sınıf. En zayıf sınıf B sınıfı güneş patlaması, sonraki en güçlü sınıf C sınıfı, ardından M sınıfı ve ardından X sınıfı geliyor..
Deprem şiddetini ölçmek için kullanılan Richter ölçeği gibi bu ölçek de her adımda 10 büyüklüğünde artıyor. Yani C sınıfı bir işaret fişeği, B sınıfı bir işaret fişeğinden 10 kat daha güçlüdür ve dolayısıyla X sınıfı bir işaret fişeği, B sınıfı bir işaret fişeğinden en az 1000 kat daha güçlü olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar iletişim ve enerji kesintilerine karşı dikkatli olunması konusunda uyardı.