Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim kararının ani bir tehdit karşısında alınan zorunlu bir önlem olduğunu vurgularken, vatandaşlara soğukkanlılık çağrısında bulundu. Yoon, "Ülkemizin bağımsızlığı ve demokratik düzenimizi korumak için bu adımı atıyoruz. Güvenliğimiz her şeyin önünde gelir" dedi.

Kararın ardından güvenlik güçlerinin kritik noktalarda konuşlanmaya başladığı ve sosyal yaşamda bazı kısıtlamaların uygulanacağı bildirildi.

Güney Kore ordusu, ilk olarak parlamento ve parti faaliyetlerinin yasaklandığını duyururken, tüm medya ve yayıncılık faaliyetlerinin kontrol altına alınacağını bildirdi.

Stajyerler dahil tüm sağlık personelinin 48 saat içinde işe dönmeleri emredildi. Ordunun kurallarına uymayanların 'bir tutuklama emri olmaksızın' tutuklanacağı duyuruldu.

"Ordu milletvekillerini tutuklayabilir"

Anamuhalefet partisi olan Demokrat Parti, kararın ardından milletvekillerini 'acil' koduyla parlamentoya çağırdı. Parti lideri Lee Jae-Myung, kararın anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Sıkıyönetim kararını parlamentoda durdurmaya çalışacaklarını söyleyen Lee Jae-Myung, "Ancak ordu parlamento üyelerini tutuklayabilir" açıklamasını yaptı.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Lee Jae-Myung, internet üzerinden yaptığı canlı yayında “Tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar, silahlı ve bıçaklı askerler ülkeyi yönetecek. Kore Cumhuriyeti ekonomisi geri dönüşü olmayacak şekilde çökecek. Yurttaşlarım, lütfen parlamentoya gelin” dedi.

Ülkenin iktidar partisi olan Halkın Gücü Partisi lideri Han Dong-Hoon da sıkıyönetim ilanının yanlış olduğunu belirtirken, kararı engelleme sözü verdi.

Parlamento Başkanı'nın ise oturumu toplamak için parlamentoya gittiği bilgisi paylaşıldı. Ancak polis araçlarının parlamentoyu çembere aldığı belirtildi.

Ülke para birimi Won, sıkıyönetim kararının duyurulmasıyla yüzde 1 değer kaybederek dolar karşısında son iki yılın dip seviyesine geriledi.

Kaynak: HALK TV