Türkiye'nin en ünlü ilçelerinden biri olan Çeşme, otları ile de meşhur. Çeşme'de bulunan ot çeşitliliği nedeniyle Alaçatı'da her yıl ot festivali düzenleniyor. Düzenlenen bu festivale Türkiye'nin dört bir yanından 1 milyona yakın kişi akın ediyor.
125'ten fazla ot çeşiti bulunan Çeşme'de mutfak kültürünü de daha çok ot yemekleri oluşturuyor. Hepsi birbirinden faydalı olan bu otları sizin için derledik.
Çeşme'nin meşhur otları
Arapsaçı: Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen Roma İmparatorlarının bile vazgeçilmezidir. Keskin bir anason kokusuna sahip arapsaçı, limon ve zeytinyağı ile salata olarak tüketilebilirken yumurtalı veya kuzu etli olarak yemeği de yapılabilir. Karışık ot kavurmaları ve böreklerin olmazsa olmazı diyebiliriz. Havuç gibi göz sağlığı için de önerilir.
Deniz Börülcesi: Deniz kıyısına yakın bölgelerde filizlenir, tuzlu / ekşi bir aroması vardır. Haşlandıktan sonra sarımsak, limon ve zeytinyağı ile yapılan sosu üzerine eklenip salata olarak sofraya gelir. Kıyıp yenmez, yanında yatılır.
Deli kereviz: Sahil kenarlarında ve kuru yamaçlarda görülür. Yaprak ve sap kısımları haşlanarak salatası yapılabilir. Ayrıca zeytinyağlı olarak sulu yemeği de enfes olur.
Köremen: Taze olarak salatalarda, soslarda kullanılırken yumurtalı kavurması yapılır ve ot kavurmalarında kullanılır. Aslında bir çeşit yabani sarımsak olan köremen otu, kalp damar sorunları için faydalı olarak biliniyor.
Stifno: Bostan, kiraz ve narenciye ağaçlarının altında kendiliğinden biter. Giritli Türklerin sofralarındaki değişmez otlardan biri olan Stifno’nun tohumları çiçek açmadan toplanır, Girit kabaklarıyla beraber haşlanır ve salatası yapılır.
Tilkişen: Yabani tatlı bir kuşkonmaz olan tilkişenin taze sürgünlerinden yumurtalı ya da yumurtasız kavurmaları yapılır ve bağışıklığı güçlendirir.
Zahter: Böbreklerin dostu olmasının yanı sıra yaraları iyileştirmesiyle ünlüdür. Salatası ve kavurması yapılır.
Turpotu: Haşlandıktan sonra zeytinyağlı, limonlu salatası ve yumurtalı kavurması yapılır.
Radika: Haşlandıktan sonra zeytinyağı, limon, sarımsak ile karıştırılarak servis edilir. En çok balığın yanında tüketilir. Soğuk algınlığı hastalığına iyi geldiği söylenir.
İğnelik: Salatası, çöreği, gözlemesi ve haşlaması yapılarak tüketilir.
Hodan: Salatası ve yumurtalı kavurması yapılır. Eski çağlarda askerlere cesaret verdiği iddia edilir.
Eşek helvası: Haşlanıp zeytinyağlı ve limonlu sos ile servis edilir. Soğanlı yemeği de yapılır.
Gelincik otu: Yaprakları salatalara eklenir, aynı zamanda yemeği de yapılır.
Şevketi bostan: Tarla kenarlarında, bahçelerde ve kırlarda bulunur. Kemikli kuzu etiyle pişirilir. Aynı zamanda haşlanıp salatası da yapılır. Zeytinyağlı yemeği de güzel olur.