Türkiye'de tatil denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Kuşadası, hem sakin ve temiz plajları ile hemde hareketli gece hayatıyla bir çok kesimin kalbinde taht kurabilmeyi başarmıştır. Eğer yolunuz Aydın'dan geçerse mutlaka 1 gününüzü Kuşadası'na ayırmanızı tavsiye ederiz. Her yaşa hitap edebilen Kuşadası hakkında bütün bilinmesi gereken bilgileri sizler için derledik. İşte karşınızda Kuşadası;

Kuşadası'nın tarihçesi nedir?

Maalesef Kuşadası'nın ne zaman kurulduğu hakkında net bir bilgi bulunamamaktadır. Ancak, Efes'e bağlı Neopolis ismi ile İyonlar tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Şehir daha önceleri Andızkulesi denilen yerde kurulmuştur. Daha sonra ulaşım güçlüğü nedeniyle Kuşadası, Andızkulesi’nden taşınarak bugünkü yerinde Yeni İskele (Scala Nuova) adı ile kurulmuştur. 1413 yılında I. Mehmed (Çelebi) tarafından Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine katılan Kuşadası, bundan sonra tamamen Türklerin elinde kalmıştır. 1957 yılında İzmir ilinden ayrılan Kuşadası, Aydın iline bağlanmıştır. Günümüzde ise Kuşadası hala Aydın iline bağlı şirin bir tatil ilçesidir. 

Güvercinada hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Kuşadası için bir simge niteliği taşıyan Güvercinada, Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Ada, insan yapımı bir geçitle karaya daha sonra bağlanmıştır. 2020' yılında UNESCO tarafından Güvercinada, “Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri” dosyası kapsamında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir. Adanın içerisini gezebilir, ayrıca adada yer alan kafede ise dinlenerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz. 

Kuşadası'na nasıl gidilir?

Özellikle yaz sezonunda hareketli olan kent ulaşım konusunda diğer birçok tatil beldesine nazaran daha kolay ve fazla alternatifi mevcut. Özel aracınızla gelmeyi tercih ediyorsanız, İzmir'den hareketle otobanı kullanarak yaklaşık 1 saatte merkeze ulaşabilirsiniz. Havayolu ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız havalimanından HAVAŞ otobüsleriyle merkeze varabilirsiniz. Ayrıca saat başı İzmir’den kalkan otobüslerin haricinde Çamlık Tren İstasyonu, Kuşadası'na yaklaşık 13 km mesafede bulunuyor. Yani seçeceğiniz ulaşım aracıyla kente hızlı ve konforlu ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kuşadası merkezde yer alan Kervansarayın önemi nedir?

Kuşadası İskelesi yakınında yer alan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1966 yılında restore edilen kale aslında deniz ticareti için yaptırılan bir Osmanlı kalesi olma özelliği taşımaktadır. Heybetli görünüşüyle han, günümüzde sık sık yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Kuşadası'nda denize girilecek yerler

Kuşadası merkezden ve birçok farklı noktalarından denize girebilirsiniz. Fakat bizim önerimiz Kuştur Plajı’ndan yana olacaktır. Temiz suları, Mavi bayrak ile tescillenmiştir. Kuştur Plajı, şehir merkezinin sadece 5 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Ulaşımı oldukça kolay olan plaja Kuşadası’nın birçok farklı yerinden geçen minibüs ile hızlı ve kolayca ulaşabilirsiniz. 

Sahilde yer alan el heykelinin özelliği ne?

Fotoğrafta görmüş olduğunuz El Heykeli, gün batımında özellikle etkileyici bir atmosfere sahiptir.Büyük ve ilgi çeken görünümü nedeniyle Kuşadalıların genellikle buluşma yeri olarak tanımlanabilir. 

Kuşadası hakkında bilinmesi gerekenler

Ayrıca Avrupa'nın en büyük golf sahası ve mavi bayraklı plajlarıyla Kuşadası, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biridir. 2013 yılında yapılan kongre salonu da Avrupa'nın en büyüğü konumundadır. Sadece tatil beldesi olarak değil, sanat, huzur ve eğlencenin yoğunlaştığı bu ilçe ziyaretçilerini hayran bırakmaktadır.

Kuşadası'nda ne meşhur?

Kuşadası’nda çarşıda ve sokak aralarında yer alan tezgahlardan el emeği ürünleri satın alarak hem sevdiklerinizi sevindirebilir hem de bu güzel kentten kendinize anı kalması için saklayabilirsiniz. Turistik bir yer olduğu için oldukça uygun fiyatlara el boyaması vazolardan, renkli magnetlere kadar birçok hediyelik eşya kolayca bulunabilmektedir. 

Kuşadası'nda gezilecek yerler

Kuşadası merkezi gezmeyi bitirdiyseniz sırada 1995 yılında Kuşadası Davutlar’da kurulan eko-turizm-tarım örnek hizmeti veren Değirmen Çiftliği var. Bu çiftlik günümüze değin sürekli yenilenme ve ilavelerle bir doğal ekolojik park (günübirlik eko turizm destinasyonu) alanına dönüşmüştür. İçerisinde Yerlim Organik ürünlerinin satıldığı mağazalar, Değirmen Restoran, Değirmen Ekolojik Park, Oleatrium Zeytinyağı Müzesi, at binme yerleri ve birçok farklı hayvan çiftliği gibi birçok farklı alanı içerisinde barındırabilmektedir. Özellikle 2011 yılında Gürsel Tonbul ve Hasan Tonbul tarafından inşa edilen Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Aydın il merkezine 55 kilometre mesafede yer almaktadır. Müzeye, Kuşadası minibüsleriyle kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Müze, zeytinin zeytinyağına dönüşüm sürecini meraklılarına göstermektedir. 

Ölmeden önce görülmesi gereken yerlerin başında yer alması gereken Kuşadası’nı mutlaka en kısa zamanda ziyaret etmenizi öneririz. Sakin ve huzurlu bir tatil arayan yetişkinlerin memnun kalacağı plajları ve çarşısı, eğlenmek ve dans etmek gençlerin ayrılmak istemeyeceği hareketli gece hayatı ile kısacası 7’den 70’e her yaşa hitap etmeyi başarabilen bu yeri mutlaka ilk tatil rotanıza dahil etmeyi unutmayın.

Kaynak: Haber Merkezi