İngiltere merkezli değerlendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan ‘2024 Üniversite Etki Sıralaması’na İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) başarısı damga vurdu. 125 ülkeden 2 bin 152 üniversitenin bulunduğu listede İEÜ, ‘nitelikli eğitim’ kategorisinde 101-200 aralığında gösterilerek dünyaca tanınmış birçok üniversiteyi geride bıraktı. İzmir Ekonomi, nitelikli eğitim alanında Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında ise ikinci sırada yer bularak büyük başarı elde etti. 

Öğrencilerine sunduğu fiziksel, sosyal ve teknolojik imkanları sürekli geliştiren, akademisyen kadrosunu güçlendiren, eğitim içeriklerini çağın gerekleri doğrultusunda güncelleyen İEÜ, son yıllarda attığı stratejik adımların karşılığını dünya çapındaki listeye girerek aldı.
Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerini esas alarak üniversitelerin performansını değerlendiren Times Higher Education, 2024 yılına ilişkin ‘Etki Sıralaması’nı kapsamlı bir değerlendirme sonucunda açıkladı. Türkiye’den 91 üniversitenin yer aldığı listede, İEÜ de tam 7 başlıkta başarısını kanıtladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi; ‘Nitelikli eğitim’ kategorisinde 101-200, ‘Eşitsizliklerin azaltılması’ ve üniversitenin toplumsal çalışmalarını temel alan ‘Yoksulluğa son’ başlığında 201-300, ‘İklim eylemi’ kategorisinde 301-400, ‘Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar’ alanında 401-600, ‘Sanayi, yenilikçilik ve altyapı’ alanında 601-800, ‘Amaçlar için ortaklıklar’ başlığında bin 1-bin 500 aralığında gösterildi. 

Eğitimimize güven duyuluyor

İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye genelinde etkinliğini artıran, başarılı öğrencilerin tercih ettiği, vizyoner bir üniversite olarak yola devam ettiklerini söyledi. Başkan Özgener, “2023 yılında üniversitemiz, başarılı öğrenciler tarafından daha çok tercih edilir hale geldi. Üniversitemize sözel ve yabancı dil alanında ilk 2 bin 500, sayısal ve eşit ağırlık alanında ilk 10 bin içinde yerleşen öğrencilerin sayısı; 2018’e göre yüzde 250, 2022’ye göre yüzde 100 arttı. Ayrıca, üniversitemiz bölümlerine yerleşen öğrencilerin ortalama başarı puanının, geçtiğimiz yıllara göre önemli bir artış gösterdiğini görüyoruz. Ülkemiz genelindeki 79 vakıf üniversitesi arasında 33 lisans bölümümüzün 12’sinde birinci, 5’inde ikinci, 5’inde üçüncü ve 11’inde de dördüncü olmayı başardık. Ege Bölgesi’nde, devlet üniversitelerinin tamamına birincilikle, vakıf üniversitelerinin ise neredeyse hepsine tam bursla yerleşebilecek öğrenciler, üniversitemizin yüzde 50 ya da yüzde 25 indirimli kontenjanlarını tercih etti. Bu veriler, eğitimimize duyulan güven ve teveccühün de bir yansıması” diye konuştu. 

Yeni kampüsün temeli atıldı

İzmir’e dünya çapında, çevreci ve son teknolojiye sahip bir eğitim üssü kazandırmak hedefiyle Güzelbahçe’de inşa edilecek yeni kampüsün temelini attıklarını hatırlatan Özgener, “Vakıf üniversiteleri arasında birinci sıraya yükselmek ve dünyada tüm üniversite sıralamalarında ilk 500’de yer almak vizyonuyla stratejilerini belirleyen İzmir Ekonomi Üniversitemiz, bir sıçramanın eşiğinde. Yaklaşık 2 milyar liralık yatırımla hayata geçecek, 130 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yeni kampüsümüzü, 3 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Kampüsümüzde, temiz enerji teknolojileri kullanılacak, enerji performansları optimize edilmiş binalar yer alacak. Yerleşke içi ulaşımı da elektrikli araçlarla sağlayacağız. Disiplinler arası eğitim ve öğretimi destekleyen, araştırma-geliştirme odaklı, hibrit eğitim anlayışına açık, esnek mekanlarla bezenmiş bir öğrenme ortamı sunacağız. Öğrencilerimiz, yetenek ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş eğitim ile geleceklerini kolayca şekillendirebilecek. Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz, akıllı bir kampüsün sunduğu tüm olanaklardan yararlanabilecek” dedi.

Daha da geliştirmek için çalışacağız

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, üniversite olarak başarı ivmesini sürekli artırdıklarını söyleyerek bu tabloyu daha da geliştirmek için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini belirtti. Prof. Dr. Abacıoğlu, “Times Higher Education tarafından açıklanan sıralamada yer alan üniversiteler; sürdürülebilir kalkınmanın çeşitli boyutları üzerindeki kapsayıcı etkileriyle tanınıyor. Sürdürülebilir ve dayanıklı bir gelecek için önemli çalışmalarda bulunuyor. Böylesine önemli ve saygın bir listede üst sıralarda bulunmak, bizim için gurur ve mutluluk verici. Yurt dışı tecrübesine sahip akademisyen kadromuz, 8 dilin konuşulduğu kampüsümüz, öğrencilerimize sunduğumuz teknoloji temelli gelişmiş eğitim sistemimiz,  İzmir Ticaret Odası’nın desteği sayesinde iş dünyası ile kurduğumuz güçlü iletişim, üniversitemizi ön plana çıkararak listeye girmemizde belirleyici oldu” ifadelerini kullandı.

Önemli bir gösterge

Bilimsel proje ve uluslararası yayın sayılarındaki artışın; eğitim kalitesindeki gelişimin de en net göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Abacıoğlu, “Üniversitemizin bilimsel çıktı hacmi ve araştırma kalitesi, her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2022 yılında üniversitemizde, adresli bilimsel yayın sayısı 290 iken, 2023 yılında bu sayı 305 olarak gerçekleşti. 2001-2023 yılları arasında üniversitemizdeki adresli toplam bilimsel yayın sayısı 2 bin 677 oldu. Bu rakamın yüzde 22.2’si, son iki yılda gerçekleşti. Bilimsel yayınlara 2022 yılında yapılan atıf sayısı 6 bin 185 olurken, bu sayı 2023 yılında 7 bin 1’e yükseldi. Atıf sayıları, bilimsel yayınların kalitesi ve bilim dünyasında gördüğü kabulle ilgili önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Sağlam temellere dayanıyor

Prof. Dr. Abacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “2001-2023 yılları arasında adresli bilimsel yayınlarımıza yapılan toplam atıf sayısı 36 bin 230 olarak gerçekleşti. Son üç yılda alınan atıf sayısı ise 18 bin 342 ile önceki 20 yıldan daha fazla oldu. 2022 yılında yürütülen toplam proje sayısı 2023 itibarıyla 122’ye ulaştı. Bütün bu rakamlar, son yıllardaki gelişimimizi açıkça ortaya koyuyor. Proje ve bilimsel çıktı; eğitim kalitesinin de somut göstergesidir. THE tarafından açıklanan listede elde ettiğimiz başarının sağlam temellere dayandığını görüyoruz."
 

Kaynak: HABER MERKEZİ