Semra İĞTAÇ-İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından (İGC) düzenlenen “Kitaplarla Konuşalım” etkinliğinin ilki Karataş Basın Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Kolaylaştırıcılığını İGC üyesi gazeteci-yazar Neslihan Perşembe Kulakoğlu’nun yaptığı etkinlikte, İGC üyeleri gazeteciler Nihat Delibaşı ve Sinan Doğan’ın kaleme aldığı; bilim, iş insanı, eczacı Enver Olgunsoy'un yaşamını merkeze alan, İzmir’in eczacılık ile sanayi tarihinin de anlatıldığı Hep Beraber kitabı konuşuldu. Etkinliğin açılışında konuşan İGC Başkanı Dilek Gappi, aydınların tekrar yayınladığı deklarasyona dikkat çekti. Deklarasyonun içeriğine değinen İGC Başkanı Dilek Gappi, aydınların gelecekten kaygılıyız dediklerine vurgu yaparak:  “Bu deklarasyon, hızla otoriteleşen Türkiye’ye bir uyarı niteliğindedir. İnsan haklarından hukuka, sanattan bilime, yaşam hakkının hiçe sayıldığı bir süreçteyiz. Herkesi bu sese ortak olmaya çağırıyoruz” dedi. Deklarasyona destek veren kişilerin gözaltına alındığını söyleyen Gappi, sürecin Türkiye’nin geleceği için ağır bedeller getirdiğini vurguladı. 

Gazeteciler mesajlarını kitaplarıyla bırakacak

Gazetecilerin kitap yazmalarını, düşün ve sanat dünyasına katkılarını önemli gördüklerine dikat çeken İGC Başkanı Dilek Gappi, “Geleceğe yönelik en güzel mesajı, gazeteciler de kitaplarıyla bırakacaklardır. Tüm düşün dünyasına katkı verenler burada buluşsun istiyoruz. Gazeteciler olarak buna ne kadar önderlik yapabilirsek mutlu olacağız" dedi. 

Halka hizmete inanmış

Neslihan Perşembe Kulakoğlu, 1968 kuşağından gelen Enver Olgunsoy’un halka hizmete inanan, toplumcu bakış açısına sahip olması nedeniyle  engellerden yılmadığını  söyledi. “Hep ileriye bakmış. Örgütüne ve mesleğine inanmış. Önce vatan, sonra insan, sonra kendim demiş” diye konuştu. 

Gazetecilikte en önemli şey haber kaynağı

Etkinlikte Hep Beraber kitabının yazarlarından Nihat Delibaşı, Enver Olgunsoy ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclisi’nde tanıştıklarını söyledi. Tanışma sonrasında gazetecilik yaşamında Enver Olgunsoy’un en önemli haber kaynaklarından olduğunu belirtti. Kitabın dört yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, Enver Olgunsoy’un EXPO başvurusu kapsamında sağlıkla ilgili çalışmalarından, Kınık’ta Tıbbi Aromatik Bitkiler Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmalarına emek verdiği alanlara değindi.

İzmir bilim sanayi tarihine ışık tutmak

Hep Beraber kitabının diğer yazarı Sinan Doğan, Enver Olgunsoy ile yaptıkları çalışmalardan keyif aldıklarını belirterek, “Bu kitabı yazarken Enver bey başka bir dünyaya getirdi bizi. Dedi ki: Ben sadece benden ibaret değilim, biziz. Bizi bu kitapta yer alan, bugün de aramızda olan kişilerle tanıştırdı. Onların bakış açılarından  bir İzmir eczacılık tarihine, İzmir Bilim Sanayi tarihine ışık tutmaya çalıştık. Genç kuşakları heveslendirmek için bir örnek olursa bu kitap, ne mutlu bize” diye konuştu.  

Proje'nin temeli izlenebilirlik

Enver Olgunsoy’un etkinlikte birçok çalışması konuşuldu. Çalışmalar içinde Türkiye’de kontrollü tarımın önünü açacak Yeşil Nokta  özellikle dikkat çekti. Enver Olgunsoy,  1990’lı yılların aşırı hormon ve ilaç kullanımının gündemde olduğu yıllar olduğunu belirterek, “Bu projenin temeli izlenebilirliğe dayanıyordu. Projeye isteyerek dahil olan  alışveriş merkezlerinde gıda işletmecilerinden habersiz şekilde süpermarketlerden aldığımız genellikle meyve ve sebze gibi işlenmemiş ürünleri analize sokacaktık” dedi. Projenin günümüzde gerçekleştirilmesi için çaba sarf ettiğini, İGC’den de bu anlamda destek istediğini söyleyen Olgunsoy, etkinlik sonrası  Hep Beraber kitabını imzaladı. Sanayi ve eczacılık tarihinden kültüre, birçok alana ışık tutan Hep Beraber, İzmir’in eczacılık ve sanayi geçmişini anlamak isteyenler için bir rehber niteliğinde.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ