İnsan Hakları Derneği (İHD), gözaltında kaybedilen, faili meçhul veya yargısız infaza kurban giden kayıpların akıbetini araştırmak ve faillerin açığa çıkartılması amacıyla başlattıkları eylemlerin 30’uncu yılını doldurdu.
İz Gazete’ye konuşan İHD İzmir Şube Başkanı Ali Aydın, Birleşmiş Milletlerin 2006 yılında kabul ettiği ‘Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’nin Türkiye’nin de taraf olması gerektiğine yönelik çağrı yaptı. Aydın, Türkiye’nin bu sözleşmeyi kabul etmesi halinde kayıpları bulmaları gerektiğini anlattı.
‘Açığa çıkacak’
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi yaşam hakkının korunmadığı ve adil yargılama ile etkin soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle yargıladığını ve mahkum ettiğini söyleyen Aydın, “Yargılamalar ya sembolik oluyor ya da zaman kaybına uğruyor, dosyalar zamana yayılarak kapatılmaya itildi. Oysaki işkence, zorla kaybetmelerde zaman aşımı yoktur. Birleşmiş Milletlerin zorla kaybetmeyle ilgili bir sözleşmesi vardır. Türkiye’nin bu sözleşmeyi imzalamasını istiyoruz. Kaldı ki bu imzalandığı zaman da bir hükümlülük altına girecek Türkiye, kaybedilenleri tespit edecekleri gibi kaybedenleri de açığa çıkaracaktır. Onlarlar ilgili de gerekli soruşturmayla yargılama sürecini başlatması gerekecek. Ama Türkiye şu anda halen bu sözleşmesini imzalamamıştır. Çağrımız ise Türkiye’nin bu sözleşmeyi imzalamasıdır” dedi.
Berfo Ana semboldü
1996 yılından bu yana eylemlerini sürdürdüklerini anlatan Aydın, “İnsan Hakları Derneği olarak tespit ettiğimiz kişilerin sayısı hemen hemen bin kişiyi buldu. Bunlar bizzat kaybedilen ve mezarları bulunamayanlardır. Bu bekleyişin sembolü olan ve kayıp oğlunun bulunmasını yıllarca bekleyen ‘Berfo Ana’ 105 yaşında hayatını kaybetti” şeklinde konuştu