Sevinç KARATAŞ-Yiğit SÜTCÜ/ İz GAZETE- Geçtiğimiz Pazar günü Torbalı ilçesi Ayrancılar mahallesinde gerçekleşen patlamanın yaraları sarılmaya çalışılıyor. Pazar günü gerçekleşen patlamada 5 kişi hayatını kaybetmiş 63 kişi de yaralanmıştı. Cadde üzerinde bulunan lokantada gerçekleşen patlama yasak olmasına rağmen kapalı alanda kullanılan sanayi tüpü sebebiyle gerçekleşmişti. Olayın ardından lokanta sahibi ve tüpü değiştiren teknik eleman yakalanarak gözaltına alınmıştı. Patlamanın ardından olay yerine gelen Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri binaları tek tek inceledi. Patlamanın olduğu bina ağır hasar alırken, çevresinde bulunan iş yerleri ve binalar da patlamadan etkilendi. Patlamadan etkilenerek hasar alan çevre binalar tahliye edildi. Olay yerinin bulunduğu sokak, Jandarma tarafından kapatılarak kontrol altına alındı.

Yaralar sarılıyor

Patlamanın ardından bölgeye gelen ekipler vatandaşlara yiyecek ve içecek yardımında bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Torbalı Belediyesi ve Kızılay olayın gerçekleştiği bölgede dinlenme alanları kurdu ve bölgede yaşayan halka yemek dağıtmaya başladı. Patlamada zarar gören araçlar da çekiciler ile bölgeden çıkartılıyor. Bölgede trafik akışı jandarma ekipleri tarafından kontrollü bir şekilde sağlanıyor.

Hayat kurtaran rötar

Patlamanın gerçekleştiği lokantanın önünde Eshot’a bağlı Fevzi Çakmak otobüs durağı bulunuyor. Bölgede yaşayan halk, olay saatinde gelmesi gereken otobüsün geç geldiğini eğer zamanında gelseydi ölü sayısının daha da artmasının mümkün olacağını ifade etti. Yaşanan bu gecikme sayesinde daha büyük bir facianın önüne geçilmiş oldu. 

Bina ağır hasarlı

AFAD’ın açıkladığı hasar raporuna göre olayın yaşandığı binada ağır hasar tespit edildi. Ağır hasar tespiti yapılan binanın yıkımı kontrollü bir şekilde gerçekleşecek. Olaydan etkilenen vatandaşların bir kısmı akrabalarında kalırken, bir kısmı da İzmir Büyükşehir Belediyesi misafirhanelerine yerleştirildi. 

İhmaller zinciri

Basınçlı Gaz Tüplerde Kullanım ve Depolama Yönetmeliği’ne göre özellikle bodrum gibi hava akımının sağlanamadığı yerlere sanayi tüpü kullanımı yasak. Buna rağmen gerçekleşmeyen denetimler sebebiyle işletmenin uzun süredir  bu şekilde çalıştığı öğrenildi.  

Yasak olmasına rağmen bina altında sanayi tüpü kullanılan iş yerinde denetimsizliğin ve ihmalin yol açtığı faciadan onlarca vatandaş etkilendi. Sanayi tüpünü bulunduran lokanta pazar günü olması dolayısıyla kapalı olduğu için içeride müşteri yoktu. Lokanta sahibi yakalanarak göz altına alındı. Dükkan kapalı olduğu için dükkanın içinde kimse yoktu ve içeride can kaybı yaşanmadı ancak çevresindeki market, kahvehane, dükkan ve bölgenin yakınında kurulan pazardan alışverişini yapıp dönen halk patlamadan etkilendi. Patlama sonucu oluşan basınçla etrafa cam kırıkları saçıldı. Saçılan cam kırıklarından dolayı ağır yaralananlar bulunuyor. Onlarca binanın etkilendiği patlama sonrasında Adalet Bakanlığı, konu ile ilgili iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi.

Muhabir: Sevinç KARATAŞ-Yiğit SÜTCÜ