DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti İmralı heyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde “talepler listesi sunduğuna” yönelik iddialarla ilgili “Aylardır kamuoyunda tartışılan gündemleri ve konu başlıklarını alt alta sıralayıp, bunu da heyetimizin sunduğu bir ‘Talepler Listesi’ gibi yaymak doğru değildir.” dedi. İmralı heyetinde bulunan isimlerden Pervin Buldan, yasal adımlarla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüşeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’nda 10 Nisan günü yapılan ve yaklaşık 1 saat 25 dakika süren Erdoğan-DEM Parti İmralı heyeti görüşmenin ardından Sözcü gazetesinden Başak Kaya, bugün yayımlanan haberinde, DEM Parti’nin Erdoğan’a 13 maddelik bir talep listesi ilettiğini yazdı.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, sosyal medya hesabından “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve DEM Parti İmralı Heyeti’nin görüşmesinde bazı taleplerin sunulduğuna” ilişkin haberlerle ilgili açıklama yaptı.

İmamoğlu'nun savunmasından: "Cumhurbaşkanı adayı" kimliğimi elde ettiğim için ben bugün buradayım İmamoğlu'nun savunmasından: "Cumhurbaşkanı adayı" kimliğimi elde ettiğim için ben bugün buradayım

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’la sürecin nasıl ilerleyeceğini ve nasıl gelişeceğini değerlendirdiklerini belirten Doğan, “Görüşme sonrası konuya dair yazılı bir açıklama yapıldı. Buna rağmen; bazı haberlerde '13 Maddelik Talepler Listesi' olarak sunulan maddeler, DEM Parti’nin çeşitli mecralarda kamuoyuyla paylaştığı talepleridir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir talepler listesi sunulmuş değildir. Aylardır kamuoyunda tartışılan gündemleri ve konu başlıklarını alt alta sıralayıp, bunu da heyetimizin sunduğu bir 'Talepler Listesi' gibi yaymak doğru değildir.” ifadelerini kullandı.

Buldan: Yasal adımlarla ilgili Yılmaz Tunç’la görüşeceğiz

Öte yandan DEM Parti heyetinin gelecek hafta Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya geleceği, görüşmede hukuki zeminde atılacak adımların ele alınacağı öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Avrupa’da yayın yapan Medya Haber TV’ye konuşan heyetten Van milletvekili Pervin Buldan, “Umut hakkı başta olmak üzere sürecin ilerlemesi için yasal adımlara ihtiyaç var. Bu konularda yakın zamanda adımların atılacağını düşünüyorum. Parlamento sorumluluk üstlenmeden sürecin ilerlemesi sıkıntılı olacaktır. Önümüzdeki hafta yasal adımlarla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüşeceğiz. Hangi yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği, ne tür yasalara ihtiyaç olunduğuna dair görüşülecek. Nelerin yapılacağına ilişkin fikir alışverişinde bulunulacak. Parlamento yasaların çıkmasıyla ilgili birçok temas gerçekleştirilecek.” dedi.

Buldan, siyasi partilerle görüşmelerin süreceğini ve 10 Nisan görüşmesini aktarmak için İmralı’ya gideceklerini belirtti.

Öcalan’dan silah bırakma çağrısı gelmişti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2024’ün Ekim ayında PKK’nın “terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi” yönündeki çağrısının ardından İmralı sürecinde Abdullah Öcalan, PKK’ye silah bırakma çağrısında bulundu.

Mektubu okunan Öcalan, “Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu iradeyle, diğer siyasi partilerin olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyorum ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum.” dedi.

Öcalan’ın çağrısına kısa süre içinde PKK Yürütme Komitesi’nden de yanıt geldi. Komite, Öcalan’ın çağrısını benimsediklerini ve gereğini yerine getireceklerini açıkladı. Ayrıca, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması yönünde bir talep de dile getirildi.

PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, “Herhangi bir saldırı olmadığı sürece hiçbir silahlı güç eylem yapmayacak.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ