Edinilen bilgilere göre, S.S. (54), kızı M.S. (32), oğlu K.S. (37) ve dini nikahlı eşi B.H. (51), vatandaşların dini inançlarını istismar ederek büyük bir dolandırıcılık ağı kurdu. Şüpheliler, mağdurlara “Hacı Baba” adında manevi bir varlıkla iletişim kurduklarını iddia ederek, bu kişinin büyük bir veli ve Allah dostu olduğunu öne sürdü. “Hacı Baba”nın cin musallatı olan kişilere yardım ettiği ve bağış yapanları büyük belalardan koruyacağı yalanıyla mağdurlardan para ve altın topladılar.
Dini sohbetlerle kandırdılar
Şüpheliler, mağdurlarla WhatsApp grupları kurarak dini sohbetler düzenledi. Bu sohbetlerde, “Hacı Baba”nın musibetlerden kurtulmak için bağış yapılması gerektiğini söyleyerek insanları manipüle ettiler. Toplanan paraların “infak, sadaka ve dini yardım” adı altında kullanıldığı iddia edilirken, şüphelilerin bu paraları kişisel hesaplarına aktardığı tespit edildi. Ayrıca, mağdurlardan altınlarını da “zekat” adı altında toplayarak seccadelerin içine sakladıkları ve “Cinler aldı” yalanıyla kandırdıkları belirlendi.
3 kişi tutuklandı
Olayın ortaya çıkmasının ardından 4 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan sorgulamalar sonucunda M.S. adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, S.S., oğlu K.S. ve dini nikahlı eşi B.H. tutuklandı. Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianame, Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
İddianamede çarpıcı detaylar
İddianamede, şüphelilerin mağdurlarla Gölcük’teki evlerinde düzenledikleri sözde “dini sohbetler”de, K.S.’nin kendisini hoca olarak tanıttığı ve “Hacı Baba”nın musibetlerden kurtardığını iddia ettiği belirtildi. B.H.’nin ise “Hacı Baba” ile direkt iletişim kurduğunu söyleyerek mağdurlardan para ve altın istediği kaydedildi. Ayrıca, “Hacı Baba” adıyla WhatsApp’ta mesaj atan numaranın S.S.’ye ait olduğu tespit edildi.
Cinler aldı demişler
Mağdurlardan F.M. (54), ifadesinde şüphelilerin kendisini nasıl kandırdığını anlattı. F.M., “S.S., bana boşanma konusunda telkinde bulundu ve onun evine taşındım. Bana banka hesabı açtırdı ve ‘Hacı Baba’ adı altında para topladı. Toplanan paraların muhtaçlara dağıtıldığını söylediler. Ancak daha sonra işin içinde sahtekarlık olduğunu fark ettim. Altınları seccadeye sarıp odada bırakıyorlardı ve ‘Cinler aldı’ diyorlardı.” dedi.
Tutuklu sanık S.S., ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek, “Hacı Baba’nın adı kullanılarak para toplanmadı. Toplanan paralar ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.” dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları reddetti. Sanıkların önümüzdeki aylarda mahkeme önüne çıkacağı öğrenildi.
Şüphelilerin Gölcük’teki evlerinin komşuları, ailenin gizemli bir yaşam sürdüğünü belirtti. Komşu Mümin Çalışkan (70), “Kimseyle muhatap olmuyorlardı. Çarşaflı, fesli, sakallı bir görüntüleri vardı. Evlerine sürekli insanlar gelip gidiyordu. Dolandırıcılık olayını polisler geldikten sonra öğrendik.” ifadelerini kullandı.