Nuray Pehlivan / Gazete Duvar - Karşıyaka Belediyesi’ne ait Kordelion İşletmeleri A.Ş. tarafından Gediz Deltası sulak alanı içinde yapılmak istenen Jeotermal projesi, İzmir II Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun verdiği olumsuz görüş sebebiyle engellendi.

İlgili komisyonun kararında gerekçe olarak, şöyle denildi: “Proje alanının Akdeniz Havzası’nın en önemli sulak alan ekosistemlerinin başında yer alan Gediz Deltası sınırları içinde kaldığı, Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi gereğince kesin korunacak canlı türlerinin bulunduğu, sondaj kuyu alanlarının Türkiye’de uzunbacak ve mahmuzlu kızkuşu türlerinin ürediği ve doğal ortamında gözlenebildiği alanlara oldukça yakın olduğu, projenin faaliyete geçmesi halinde deltanın jeotermal atık su ve ağır metal kirliliği sebebiyle zarar görme ihtimalinin bulunduğu."

Belediyenin çekilmesi şaşkınlık yarattı

Şirketin bu kararın iptaline yönelik açtığı davanın olumlu sonuçlanması nedeniyle aynı proje 2024 yılında yeniden gündeme geldi. Projenin yeniden gündeme gelmesiyle yaşanan süreçte ise bu kez Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildi.  Yaşanan gelişmelerin ardından Doğa Derneği, Ege Çevre ve Kültür Derneği (EGEÇEP), İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, “ÇED Gerekli Değildir” kararına ve projenin iptaline karşı İzmir İdare Mahkemelerine dava açtı.  Ancak mahkeme temmuz ayında keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması için karar vermişken, davacılardan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mahkemeye gönderdiği 10 Haziran 2024 tarihli dilekçe ile herhangi bir gerekçe göstermeksizin davadan feragat ettiğini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararı, diğer davacılar arasında üzüntü ve şaşkınlık yaratırken, belediyenin davadan neden çekildiği ise merak konusu oldu.

Haberin devamı için tıklayınız...  https://www.gazeteduvar.com.tr/izbb-jeotermal-davasindan-cekildi-bizi-yari-yolda-birakan-belediyeye-nasil-guvenecegiz-haber-1705575

Kaynak: HABER MERKEZİ