İran, İsrail'in Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyona misilleme olarak İsrail'e bir balistik füze saldırısı başlattı. Saldırıda 100'den fazla füze fırlatıldı. İran Devrim Muhafızları, saldırının Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Nasrallah ve Nasrallah'ın da öldürüldüğü saldırıda öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü bünyesinde görev yapan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı. 

İran Devlet Televizyonu, İran’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı füze saldırılarını başlattığını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Yüzlerce balistik füze İsrail hedeflerine ateşlendi" dedi.

İsrail genelinde alarmlar çaldı ve İsraillilerin bomba sığınaklarına yığılmasının ardından Kudüs ve Ürdün Nehri vadisinde patlamalar duyuldu.  

İsrail medyası, İran'ın İsrail'e 100'den fazla füze fırlattığını bildirdi. Füzelerin yerleşim yerlerine isabet edip etmediğini ya da Demir Kubbe tarafından durdurulup durdurulmadığı henüz belli değil. 

İsrail: Uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz

İran’ın füze saldırısının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, basın toplantısı düzenledi. Hagari, İsrail'in İran'ın füze saldırısına karşılık vereceğini belirterek, “Savunma ve taarruzda yüksek alarm durumundayız. Bu füze saldırısının sonuçları olacak. İsrail vatandaşlarını koruyacağız ve İran füzelerine uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz”” dedi.

Şu anda İran'dan İsrail'e yönelik başka bir tehdit olmadığını ve füze saldırısının sona erdiğini söyleyen Hagari, “Bu aşamada hala saldırıya ilişkin bir değerlendirme yapıyoruz” ifadelerini kullanarak, şu ana kadar can kaybı olup olmadığının bilinmediğini aktardı. 

Reuters, komşu Ürdün'ün hava sahasında önlenen füzeler olduğunu aktardı. 

Daha önce İsrail ordusu, İran'dan gelecek herhangi bir balistik füze saldırısının geniş çaplı olmasının beklendiğini duyurmuş ve halka bir saldırı durumunda güvenli odalara sığınmalarını söylemişti.

İsrail ordu radyosu, Ben Gurion Havaalanı'nda kalkış ve inişlerin durdurulduğunu bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Bu yalnızca gücümüzün bir parçası

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ülkesinin İsrail'e karşı füze saldırılarının "meşru haklar temelinde İran ile bölgenin barış ve güvenliği için" düzenlendiğini savundu.

İsrail'in saldırganlığına "kesin bir yanıt" verdiklerini ifade eden Pezeşkiyan, bu saldırıların İran'ın çıkarlarının ve vatandaşlarının savunulması amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Pezeşkiyan mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Netanyahu İran'ın savaş peşinde olmadığını ancak her tehdide kararlı yanıt vereceğini bilsin. Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı. İran ile çatışmaya girmeyin."

İran Devrim Muhafızları'ndan açıklama

İran Devrim Muhafızları, İsrail'e onlarca füze fırlattıklarını doğruladı. Ayrıca ordu, İsrail'in misilleme yapması halinde bir kez daha hedef alınacağını söyledi. İran Devrim Muhafızları, füze fırlatmalarının Hamas Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye, Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah Nasrallah ve Nasrallah'ın da öldürüldüğü saldırıda öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü bünyesinde görev yapan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı. 

İran Devlet Televizyonu, İran’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı füze saldırılarını başlattığını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Yüzlerce balistik füze İsrail hedeflerine ateşlendi" dedi.

ABD savunmayı destekliyor

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının başlamasından saatler önce ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, İran'ın İsrail'e "yakın bir zamanda" balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. 

AP'nin haberine göre, adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD yetkili, ABD'nin İsrail'in savunma hazırlıklarını aktif olarak desteklediğini söyledi. 

İsrail, Ürdün ve Irak hava sahasını kapattı

İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından İsrail, hava sahasını uçuşlara kapattı. İsrail Havacılık Otoritesi, uçuşların İsrail dışındaki alternatif varış noktalarına yönlendirildiğini açıkladı.
Ürdün ve Irak da hava sahalarının geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

Kaynak: İHA