BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde “personel fazlalığı” gerekçesiyle işten çıkartılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden muhatap bulamayan İZDOĞA ve İZENERJİ işçileri, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirerek 10 dakikalık temsili bir oturma eylemi düzenledi.

“Hak, hukuk, adalet”, “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz” ve “Direne direne direnişten zafere” sloganları atan işçiler, oturma eylemi sırasında da alkış, slogan ve ıslıklarla ses çıkardı. Alandaki işçiler adına basın açıklamasını eski İZENERJİ işçisi Süheyla Konuk okudu.

Konuk açıklamasında, “Çok uzun süren mülakat süreçlerinin ardından, mülakatlarımız tamamlandıktan sonra da işe başlamak için uzun süre bekletildikten sonra iş başı yapabildik. Geçtiğimiz hafta Kıbrıs Şehitleri'nden seslendik derdimizi anlatmaya çalıştık. Bir kez daha buradan, CHP İzmir il başkanlığı önünden sesleniyoruz: ne İzmir halkını ne de biz işçileri mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Belediye hizmetlerinin düzgün, aksamadan, yeterli şekilde yapılması da insanca şartlarda mesleklerimizi yapmak da bizim ortak derdimiz. İzmir'i belediye hizmetlerinden mahrum etmeye de bizleri işsizlik ve yoksulluğa mahkum etmeye de kimsenin hakkı yok” ifadelerini kullandı.

AKP’den farkları yok!

Tugay’ın ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emekçilere yönelik tavrıyla AKP’den farkı olmadığını ifade eden Konuk, “İşimize son verilen süreci meşrulaştırmak için kullanılan bazı ifadeler ne yazık ki kamuoyunu yanıltıyor. Halkçı, sosyal demokrat Partinin bir Belediyesi'nin kendi emekçilerini karalaması, haksız yere işten çıkarmaları aklamak için bizler hakkında kara propaganda yapması en hafif deyimle AKP belediyelerinin pratiklerini aratmayacak düzeydedir. Bizler bankamatik memuru ya da fazlalık personel değiliz. Ekonomik kriz koşullarında hasbelkader belediyede çalışmaya başlamış, hayatımızla İlgili bütün planımızı bunun üzerinden yapmış, çalıştığımız süre içinde de işimizi layıkıyla yapmış emekçileriz” dedi.

Bizi oyunlarınıza kurban edemezsiniz

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki siyasetçilere ve bürokratlara, “Bizi politik oyunlarınıza kurban edemezsiniz” diye seslenen Konuk açıklamasının devamında, “Hepimiz işimizin başındayken alelacele işten atıldığımıza dair bilgi aldık. Kimimiz sınıfta öğrencileriyle dersteydi, kimimiz katı atıkta çöp ayrıştırıyordu, kimimiz sırtında yük taşıyordu Çalıştığımız birimlerde eksik personelle çalışıyorduk, bir çoğumuz çalıştığı şu kısa zamanda bile fazla mesai yapmak zorunda bırakıldık. Buradan bir daha sesleniyoruz, Siyasi figürlerin kendi aralarındaki hırslarına, ihtiraslarına ve politik oyunlarına bizleri kurban edemezsiniz. Buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Tugay’a uyarı: Gözünüzü boşa giden kaynaklara dikin

İzBB Başkanı Cemil Tugay, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve İZENERJİ Genel Müdürü Ali Ercan Türkoğlu’na “gözünüzü emekçiye değiş, boşa giden kaynaklara dikin” diyen Konuk, “Buradan, CHP İzmir İl Başkanlığı önünden İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve İZENERJİ Genel Müdürü Ali Ercan Türkoğlu'na sesleniyoruz. Bizler aylarca, yıllarca işe alınmayı bekledik. Çalıştığımız süre boyunca ise işimizi dürüstçe ve özverili şekilde yerine getirdik. Eğer tasarruf istiyorsanız biz İşçileri işten çıkarmak yerine makam araçlarına, ihalelere, boşa giden kaynaklara gözünüzü dikin bizim işimize değil! Buradan Cemil Tugay'a ve CHP yönetimine sesleniyoruz: Bu haksızlığa dur demek iki dudağınız arasından çıkan bir sözcüğe bakar. Biz hakkımızın bilincindeyiz, bir araya geldiğimizde güçlü olduğumuzun farkındayız. Yalnızca hakkımızı istiyoruz. Tüm yurttaşların hak ettiği gibi insanca şartlarda çalışıp yaşamımızı kazanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir’i eylem alanına dönüştürürüz

Açıklamasının devamında bütün İzmir’i eylem alanına dönüştüreceklerini söyleyen Konuk şöyle konuştu:

“Ve uyarıyoruz: Hakkımız olanı, işimizi alana kadar hiçbir yere gitmeyeceğiz! Eğer bizleri muhatap almamaya, taleplerimizi karşılamamaya devam ederseniz eylemlerimizin biçimlerini değiştirecek, İzmir halkına sesimizi duyurmak ve kendimizi anlatmak için bütün İzmir'i eylem alanına dönüştüreceğiz. Atılan işçiler derhal geri alınsın!”

Muhabir: Batuhan KAYA