İTO eski Meclis Başkanı Necmi Çalışkan, Cemil Tugay'ı geçtiğimiz günlerde gündem olan İzmir'i turizm kenti yapma hedefim yok" söylemleri ve 2026 yılında düzenlenecek olan Botanik EXPO'dan vazgeçtiği iddiaları üzerinden eleştirdi. Botanik EXPO projesinin maliyeti olan 1 milyar TL'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi için önemsiz bir rakam olduğuna dikkat çeken Çalışkan, " Kültürpakın 3 misli büyüklükte kazanılacak bir yeşil alan bölgenin değişimine ve gelişimine katkı sağlayacaktır. İzmir yeniden bir turizm kenti olmalıdır.  Botanik EXPO'dan vazgeçmeyin. Yeşildere bölgesinin gelişmesini ve değişmesini sağlayacak bu olanaktan kentimizi mahrum bırakmayın." ifadelerini kullandı.

İTO eski Meclis Başkanı Necmi Çalışkan'ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Sayın başkan, eğer okuduklarım doğruysa, 2026 da Yeşildere’de yapılacak Botanik EXPO'dan vazgeçmişsiniz. İzmir’in bir turizm kenti hedefi yoktur demiştiniz. Bu konuda haberler yayınlandı. Atatürk maskından itfaiyeye kadar olan Yeşildere yolundan  geçenler benzeri,Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde görülebilecek çirkinlikte manzara ile karşılaşırlar. 1960-70 li yıllarda yapılmış gecekondular ve fare yuvası eski tabakhane binaları bu bölgededir.Bu bölgeyi dönüştürecek proje 2026'da yapılması planlanan ve BİE takvimine alınmış Botanik EXPO'dur.

Botanik EXPO'yu yapan kentler belli bir bölgeyi katılımcılara tahsis ederler ve katılacak ülkeler kendilerine tahsis edilen alanı ülkelerinin bitkilerini,çiçeklerini ve bahçe kültürünü yansıtacak şekilde düzenlerler. EXPO’da ziyaretçilere açık olan zamanda ziyaretçileri bilgilendirirlerler ve bu alan kentin nefes alan bir bölgesi olarak kente ve kentliye kazandırılır. Nitekin Cheng mai (Tayland) Çiçek EXPO’suna ülkemiz de katıldı. 2 000 m2 alanda içinde İzmir temalı 15 metrelik müthiş bir seramik panonun bulunduğu Türk bahçesinin düzenlemesine ve organizasyonuna İZTO adına ben katıldım ve bu bahçe birincilikle ödüllendirilmişti. Günümüzde Chang mai en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir.

Lizbon EXPO’su kentin bataklık ve çöp dökülen alanında yapıldı. EXPO sayesinde o bölge dönüştü ve günümüzde gençlerin ve turislerin en çok rağbet ettiği kafelerin,eğlence ve kültür mekanlarının bulunduğu bölgelerden biri haline geldi.

Sonuç olarak Botanik EXPO'dan vazgeçmeyin. Yeşildere bölgesinin gelişmesini ve değişmesini sağlayacak bu olanaktan kentimizi mahrum bırakmayın. İBB için 1 milyar TL çok önemsiz bir rakamdır. Kültürpakın 3 misli büyüklükte bir yeşil alan kazanılacak, bu da bölgenin değişimine ve gelişimine katkı sağlayacaktır. İzmir yeniden bir turizm kenti olmalıdır. Kadifekale, Tiyatro, Agora, Kemeraltı, Pier ve Alsancak bölgesi turistin rahatça dolaşacağı,alışveriş yapabileceği şekilde düzenlenmelidir. Kemeraltı altyapı yenileme projesi bitirilmelidir"

Kaynak: Haber merkezi