İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZENERJİ çalışanı emekçiler, DİSK Genel-İŞ İzmir 2 ve 9 Nolu Şube olarak ödenmeyen ikramiyeleri için İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın makamının da bulunduğu Egemenlik Evi önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan DİSK Genel-İŞ İzmir 9 Nolu Şube Başkanı Sedat Kenar, “bizlere sunulan bahanelerin sebebi biz değiliz. Bir önceki belediye başkanımız Tunç Soyer zamanından geldiği belirtilen sorunlar biz İZENERJİ işçilerine her defasında fatura ediliyor. Biz bu geçiş sürecinde iki şube yönetimi ailesi olarak sağduyulu yaklaşım sergiledik. Lakin bundan sonra verilen sözlerin tutulması gerekir. İzenerji işçisi bu tabloyu hak etmiyor. Bizlere verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İZENERJİ işçisi bu tabloyu hak etmiyor

İZENERJİ işçilerinin bu tabloyu hak etmediğini söyleyen Kenar, "Bilindiği üzere yaklaşık bundan 10 ay önce biz bu kapıda beş gün süren bir direniş sergilemiştik. Bu direnişimizin sonucunda bizlere birtakım sözler verilmiştir. Bu sözler ile alakalı en can alıcı noktamız olan ikramiye ile alakalı maalesef verilen sözleri yerine getirilmedi. Geçtiğimiz haftalarda merkezi iktidarı elinde bulunduran tek adam rejiminde açıklamış olduğu ve belediyeleri ilgilendiren sigorta prim borçlarıyla ilgili kıskacı biz 2 şubemiz olarak farkındayız. Lakin bizlere sunulan bahanelerin sebebi biz değiliz. Bir önceki belediye başkanımız Tunç Soyer zamanından geldiği belirtilen sorunlar biz İZENERJİ işçilerine her defasında fatura ediliyor. Biz bu geçiş sürecinde iki şube yönetimi ailesi olarak sağduyulu yaklaşım sergiledik. Lakin bundan sonra verilen sözlerin tutulması gerekir. İzenerji işçisi bu tabloyu hak etmiyor. Bizlere verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Emekten gelen gücümüzü kullanırız

DİSK Genel-İŞ İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, ödenmeyen SGK borçları bahanesinin sunulduğunu ancak bunun sorumlusunun işçiler olmadığını ifade ederek, "Toplu iş sözleşmemizde hakkımız olan ikramiyemizin işveren tarafından ayın sonunda yatırılacağı bilgisi tarafımıza bildirilmiştir. Bunun üzerine tek gündem maddesi ile acil olarak temsilciler kurulunu topladık. Yaşadığımız bu sorun geçmiş dönemlerden bugünümüze kanayan bir yaradır. İşveren yaptığı açıklamada, gerekçe olarak iktidarın SGK prim borçları üzerinden yerel yönetimlere yaptığı ödeme baskısını ve belediye şirketlerinin geçmiş dönem borçlarını göstermiştir. Bu durum, faturanın yine biz işçilere kesildiğinin açık bir göstergesidir. Ödenmeyen SGK borçlarının sorumlusu, maaşı cebine girmeden her ay düzenli olarak ödemelerini yapan işçi emekçiler değil, milli gelirin aslan payını alan sermaye düzeni ve onun hükümetidir. En ufak bir ekonomik sorun karşısında işverenin aklına gelen ilk çözüm, çalışan işçi ve emekçilerin ödemelerini geciktirmek olmuştur” dedi.

Fatura emekçilere kesilemez

Kötü mali tabloların faturasının emekçiye kesilemeyeceğini belirten Gül, “Biz İZENERJİ emekçileri olarak, 2023 yılında geç ödemelere karşı bir direniş sergiledik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçilerinin yevmiyeleri, ilk kez haklarını aradıkları için kesildi. O dönemde biz emekçilere verilen sözlerin bir kısmı yerine getirilmiş, ancak daha sonra aday adaylık sürecinde yaşanan siyasi iç çekişmeler nedeniyle verilen sözler tam anlamıyla tutulmamıştır. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra belediye başkanının değişmesi ile birlikte çalışan işçilerin ödemelerinin zamanında yapılacağını beklerken, gelinen noktada önceki belediye yönetiminin bütçeyi düzensiz kullanmasından kaynaklanan borçlar önümüze sunulmaktadır. Bunun sorumlusu İZENERJI emekçileri olmadığı gibi, bu borçların faturası da İZENERJİ emekçilerine kesilemez” şeklinde konuştu.

Eylem yapmaktan çekinmeyiz

Gül açıklamasının devamında, eylem yapmak çekinmeyeceklerini açıklayarak şöyle konuştu:

“Ülkede yaşanan ekonomik krizin yükünü işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalışan AKP Hükümeti, pazardan markete her şeye her gün zam yaparken, büyük holdinglerin vergi borçları silinmekte ve tüm kaynaklar sermayeye peşkeş çekilmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde uzun süredir toplu iş sözleşmesi ile kazandığımız ikramiye hakkımızın ödeme günü ihlal edilmekte ve her ikramiye döneminde bir kriz yaşanmaktadır. Artık yeter! Alım gücünün düştüğü bu dönemde, belediye ile yapılan görüşmeler sonucu şirketler arası açılan farkı kapatmak için ek protokol hayata geçirilmiştir. İkramiyelerimizin geciktirilerek ödenmesi yaşamımızı sürdürmemizi olumsuz etkilemektedir. Enflasyonun hızla yükseldiği bu dönemde, zamanında verilmeyen ikramiyeler de eklendiğinde, biz emekçiler bu koşullarda her geçen gün daha fazla zorlanmaktayız ve ücretlerimiz eriyip gitmektedir. Sözleşmede yer aldığı halde düzenli ödenmeyen alacaklarımız bizleri mağdur etmektedir. Bu durum artık kabul edilemez bir aşamaya gelmiştir. Yaşadığımız ödeme düzensizlikleri devam ettiği sürece, eylemlerimizi yeniden hayata geçirmekten çekinmeyeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; sosyal haklarımızın zamanında ödenmesini talep ediyor ve geçmişte verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. Aksi takdirde, alanlarda yine emekten gelen gücümüzü kullanmaktan asla geri durmayacağız"

Kaynak: Haber merkezi