31 Mart 2024 Yerel seçimlerinden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi, iştirakleri ve ilçe belediyelerinde başlayan mali kriz ve işçi krizleri devam ediyor. İZENERJİ A.Ş'de görev yapan ancak 10 Mayıs günü işten çıkarılan işçiler,  Tüm Bel-Sen İzmir 1 ve 2 Nolu şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını tüm işçiler adına okuyan eski İZENERJİ A.Ş işçisi Süheyla, “Biz 10 Mayıs 2024 tarihinde işten atılan İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileriyiz. İZENERJİ bünyesinde çalışan işçiler olarak işten atıldık. Aylar öncesinde başlayan işe alım sürecimiz olmasına rağmen 1 Nisan tarihinde işe başlatıldık, bu durum bizim tercihimiz değildi. İşe alım sürecinde bizden istenen güvenlik soruşturması, sağlık raporu gibi evraklarımız eksiksiz ve sorunsuzdu. Toplu iş sözleşmemizde yazan deneme sürecini tamamlamıştık. Çalıştığımız birimlerde aktif olarak çalışıyorduk, hatta çalıştığımız birimlerde yetersiz personelle çalışıyorduk” diye konuştu.

21 kişi kurban seçildi

İşe alınan 84 kişiden 21 kişinin kurban seçilerek işten atıldığını kaydeden işçiler, “Belediyede işe başladığı için çalıştığı yerden tazminatını yakarak ayrılan arkadaşlarımız oldu, işletmesi olan işini kapattı, aramızda birkaç ay sonra evlenecek arkadaşımız var.  Eski yönetimle yeni yönetim arasındaki anlaşmazlık, biz emekçileri mağdur ediyor.  Çalıştığımız sosyal hizmetler birimi İzmir halkına hizmet götüren önemli bir birim, bizi işten çıkararak, birimimizi kapatmak aslında İzmir halkına ulaştırılacak, kreş, sağlık, sosyal hizmet gibi hakların da sekteye uğraması anlamına geliyor. Bizlerde biliyoruz ki 1 nisandan sonra işe başlayanlar sadece bizler değiliz. Hiçbir emekçinin işinden aşından olmasını istemiyoruz ve istemeyiz. Lakin burada özellikle 21 arkadaşımız seçilerek kurban edilmiştir bunu da kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz” dedi.

Gerekirse açlık grevi yapacağız

Belediyede işe girmek için iş yerini kapattığını belirten ve işlerine gerine dönmek için gerekirse açlık grevine çıkacaklarını söyleyen bir işçi, “2019’da işe başvurduk. Dolayısıyla herkesin iş diye bir umudu var. Yaklaşık olarak 5 yıl olmuş başvuralı ama maalesef bu döneme denk geldi. Herkes başka bir iş yaparken, İz Enerji’den aranıyorlar, ‘gelin görüşelim’ deniyor, mülakat, evrak teslimi, doktor raporu bekleniyor ve 15 gün sonra tüm evraklar teslim ediliyor. Daha sonraki süreçte gelin iş başı yapın deniyor ve 1 Nisan itibariyle sigortalar başlıyor. Hiç kimsenin, ‘Böyle bir durum var ama önümüzde seçim var biz işe girmeyelim’ gibi bir lüksü yok. Bizler arandığımızda her birimiz işlerimizin başındaydık. Ben, elimde eşya varken bıraktım ve gittim. Küçük bir iş yerim vardı, iş yerimi kapattım ve bu ekonomik krizden dolayı eşimden ayrıydım ve yeni bir hayal kurdum. Yukarıdaki iktidar çelişkisi bizim hayallerimizi elimizden aldı. Derdimizi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a duyurmakta kararlıyız. Gerekirse bu işi açlık grevine kadar götüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Bankamatik memuru değiliz

Bankamatik memuru ve torpilli olmadığını açıklayan bir diğer işçi işe, “Yıllar önce CV Bankasına CV’mi bıraktım ve sürekli aktifleştirdim. Bu süre içerisinde hiç boş durmadım, birçok sertifikalar edindim ve Çocuk Gelişimi mezunuyum. Bana da bir telefon geldi ve dersten çıkıp tebliğimi almaya geldim. Ben giderken sınıfımı bırakabileceğim bir öğretmen daha yoktu. 40 gün boyunca aralıksız çalıştım ve yeri geldi akşam kendi çocuğumla ilgilenemedim. Bir günümü dahi boş oturarak geçirmedim. Bir anne olarak kendi ayaklarım üzerinde durabilmek için çalıştım. Biz, işimizi geri istiyoruz” diye konuştu.

Başkanı düğünüme davet ediyorum

İzBB Başkanı Dr. Cemil Tugay’ı düğününe davet ettiğini ve düğün hediyesi olarak işini geri istediğini söyleyen bir diğer işçi, “6 ay öncesine kadar CMS Cam Fabrikası’nda vardiyalı şekilde çalışıyordum. 6 ay öncesinde işime başvurdum ve bir beklentim yoktu. Süreçler gelişmeye başladı ve bir umut doğdu. Düğün sürecim de aynı anda işliyordu. CMS’de 3 yıllık tazminatımı bıraktım. 1 Nisan’da işe başladım ama süreç 6 ay öncesinden başlamıştı. Tazminatımı bıraktım ve düğünüme 18 gün kaldı. 40 gün boyunca herhangi bir suçum olmadı, fazlalık bir eleman değildim. Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nde çalışıyordum, 10 Mayıs’ta bir telefon geldi ve bir yazı imzalatılacağı söylendi. Şefim ve müdürüm dahi bu duruma şok oldu. Müdürüm, ‘Bizden liste istendi ama seni belirtmedik, fazla eleman olarak göstermedik’ dedi ama buna rağmen çıkışım verildi. Ben bu durumu kabul etmiyorum. Büyük hayaller ve umutlarla düğün için hazırlanırken bu oldu ve çok yıprandım. Başkanı düğünüme davet ediyorum ve düğün hediyesi olarak işimi geri istiyorum” şeklinde konuştu.

Mali tasarruf başkanın gelinine uğramamış

İşçilerden biri, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık’ın gelini Çağıl Işık’ın 1 Nisan’da işe başladığını ancak işten atılmadığını kaydederek şöyle konuştu:

“Bizlerin torpili olsaydı, bir dayımız bir milletvekili tanıdığımız olsaydı şu an hakkımızı aramak zorunda kalmazdık. Çağıl Işık bizimle çalışmaya başladı ve o çalışmaya devam ediyor.”

Oturma eylemi yapacaklar

İşten atılan İZENERJİ A.Ş işçileri, yarın İzBB Başkanı Tugay’ın makamının da bulunduğu Egemenlik Evi’nde oturma eylemi yapacak.

Muhabir: Batuhan Kaya