Batuhan KAYA/İz Gazete- Alsancak’ta yağmur sonucu yeraltındaki elektrik kablolarında oluşan elektrik akımına kapılan 2 yurttaşın hayatını kaybetmesi, İzmir Barosu’nu harekete geçirdi. İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz İz Gazete’ye yaptığı açıklamada, Baro olarak suç duyurusunda bulunacaklarını ve bu olayı ısrarlı bir şekilde kamu adına takip edeceklerini söyledi. 
Yılmaz açıklamasında, “Bu olayla ilgili olarak savcılığın bir soruşturma başlattığını biliyoruz. İzmir Barosu olarak bir suç duyurusu hazırlayacağız. Son dönemde özellikle baroların böyle davalara katılması, müdahil olması ve suç duyurusu talepleri ‘hukuki menfaat yokluğu’ sebebiyle reddediliyor. Ama Avukatlık Kanunu’nun 76’ncı maddesi barolara, 95’inci maddenin 21’inci fıkrası da yönetim kurullarına ‘Hukukun üstünlüğünü sağlamak, insan haklarını savunmak ve korumak’ işlevlerini kazandırmak yükümlülüğünü üstlendirmiştir. Yani bu, yasal bir görevdir. Tabi son dönemde yaptığımız müdahale talepleri reddediliyor” ifadelerini kullandı.

Elektrik Mühendisleri Odası uyarmıştı!

Elektrik Mühendisleri Odası’nın Alsancak’taki elektrik dağıtım şekliyle alakalı olarak dağıtım şirketini daha önce uyardığını hatırlatan Yılmaz, dağıtım şirketleri özelleştirildikten sonra yapılan yaşanan aksaklık ve ihmallere dikkat çekerek, “EMO’nun bir açıklaması vardığı bildiğim kadarıyla, onlar bu konuda elektrik dağıtım şirketinin sorumluluğundan bahsetmişlerdi. Aslında konu biraz teknik, bu konuda yapılacak soruşturma sonunda çıkacak olan raporlara göre bu konuyu değerlendirmek lazım ama EMO’nun Hatırlarsınız 2023 yılında Alsancak’ta bir taşkın olmuştu ve su yükselmesi nedeniyle Alsancak’a bir süre elektrik verilememişti. Trafolar da su altında kalmıştı ve yeraltından elektrik vermek yerine yerüstünde bazı kablolar yapmak suretiyle elektrik vermeyi gerçekleştirmişlerdi. Bu yönüyle de sakıncalı bir iş var. EMO o dönemde yaptığı açıklamada, ‘Yapılan izolasyonların doğru olup olmadığını kontrol etmek gerekir’ demişti. Elektrik şirketlerinin özelleştirilmesinden sonra karşımıza birçok sorun çıktı. Kamuya ait alanları kamu hizmeti açısından kullanmalarına rağmen yapılan işlerde bazı hata ve aksaklar daime gündeme geliyor. O yüzden bu incelemenin çok ciddi olarak yapılması gerekir” dedi.

“Bu konunun peşini bırakmayacağız”

Bu konuyu kamu adına ısrarlı bir biçimde takip edeceklerini söyleyen Yılmaz açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bizler İzmir Barosu olarak bu konunun çok ısrarlı bir şekilde takipçisi olacağız. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Yönetimdeki arkadaşlarımızla konuştuk ve buna hazırlanıyoruz çünkü bu olay kamuyu ilgilendiriyor. Orada siz olabilirdiniz, biz olabilirdik ve hatta çocuklarımız olabilirdi. Yağmur yağdı, ayağınızı su birikintisine soktunuz ve elektrik akımına kapılarak öldünüz. Akıma kapıldığınızı bilmeyen bir yurttaşta bu şekilde öldü. Dakikalarca sağlık ekipleri beklenecek. Birçok ihmalin ve göz göre göre gelen bir ölümden bahsediyoruz. Burada mutlaka kamunun sorumluluğu var. Bu mazgallar kime aitse, o alanla ilgiliyse o alanın sorumluları. Eğer bu elektrik dağıtım firmasının izolasyon ya da farklı bir hatasından kaynaklanıyorsa bu işlemi yapanlar ya da o dönem o işlemin başında bulunanlar çok ciddi araştırılmalı ve hukuka uygun bir karar verilmeli. Biz bunun sonuna kadar ısrarla takipçisi olacağız. Ne olursa olsun her yaşam kutsaldır. Bu ülkede yaşam o kadar ucuz hale geldi ki yağmur yağdığında ölme ihtimaliniz olduğunu ne yazık ki bu acı tecrübeyle gördük. Her halükarda bunların önüne geçecek tedbirlerin alınması önemlidir.”

Muhabir: BATUHAN KAYA