İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada, İzmir'de bir kadının sokak röportajı sonrasında gözaltına alınmasına tepki gösterildi. Açıklamada, "Bugün İzmir’de bir kişi sokak röportajında sadece düşüncelerini ifade ettiği için tutuklandı. Hatırlatırız ki uygulamanın aksine; “tutuklama” bir ceza yaptırımı değil, çok sıkı şartların varlığı halinde uygulanabilecek bir güvenlik tedbiridir. Toplumdaki kişileri susturmaya ve onlara gözdağı vermeye yönelik verilen orantısız, hukuksuz tutuklamaya; “alıkoymaya” derhal son verin! Yasalara uyun!" ifadeleri kullanıldı.

İzmir Barosu tarafından yapılan basın açıklaması şu şekilde:

"Eleştiriye tahammülü olmayan iktidar…
İfade özgürlüğü elinden alınan insanlar…
ve tek adam rejiminde geçerli olan kanunsuz cezalar…

Yargılama olmaksızın cezalandırmanın yolu olarak verilen “tutuklama” kararlarına bugün bir yenisi daha eklendi.

Bugün İzmir’de bir kişi sokak röportajında sadece düşüncelerini ifade ettiği için tutuklandı.

Hatırlatırız ki uygulamanın aksine; “tutuklama” bir ceza yaptırımı değil, çok sıkı şartların varlığı halinde uygulanabilecek bir güvenlik tedbiridir.

Toplumdaki kişileri susturmaya ve onlara gözdağı vermeye yönelik verilen orantısız, hukuksuz tutuklamaya; “alıkoymaya” derhal son verin!

Yasalara uyun!"


 

Ne yaşanmıştı? 

İzmir’de bir sokak röportajında Instgram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin ifadeleri nedeniyle gözaltına alınan Dilbura Y. çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Tüylü Mikrofon isimli Youtube kanalının yaptığı sokak röportajında Instgram'a erişim engeli getirilmesiyle ilgili soru üzerine hükümeti eleştiren Dilbura Y. röportajda kullandığı ifadeler nedeniyle dün gözaltına alınmıştı.

İzmir Adliyesi'ne sevk edilen Dilbura Y., savcılık işlemlerinin ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmişti.

Nöbetçi mahkemeye çıkarılan Dilbura Y., hakkında, tutuklu yargılanma kararı verilmişti. Dilbura Y., kararın ardından adliyeden cezaevine sevk edilmişti.

Kaynak: Haber Merkezi