İzmir Barosu, geçtiğimiz günlerde Alsancak'ta yaşanan şiddetli yağış sırasında kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay için olayın gerçekleştiği yer olan Alsancak Enver Dündar Başar Sokak`ta buluşarak ses yükseltme çağrısında bulundu.

Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıklayan İzmir Barosu tarafından " Yapacağımız suç duyurusunun ardından, tüm meslektaşlarımızı ve yurttaşlarımızı, 16.07.2024 Salı günü saat 18.30’da cinayet mahallinde, olayın gerçekleştiği yer olan Alsancak Enver Dündar Başar Sokak`da buluşarak, yaşam hakkımızı hiçe sayanlara karşı, birlikte sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İzmir Barosu tarafından yapılan çağrıda şu ifadeler kullanıldı:

"İzmir’de 12.07.2024 Cuma günü akşam saatlerinde yaşanan şiddetli yağış sırasında, Alsancak Kıbrıs Şehitler Caddesi’ni kesen bir sokakta Özge Ceren Deniz ve ona yardım etmek isteyen İnanç Öktemay adlı iki yurttaşımız, elektrik akımına kapılarak yaşamlarını yitirmişlerdir. 

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin oluşturduğu teknik heyetin olaya ilişkin ilk tespitleri ile olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlenmiş, elektrik şebekesinde su taşkınlarına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiği anlaşılmıştır. 

Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkımız elimizden alınıyor

Devlet, en temel hak olan yaşam hakkını korumakla yükümlü iken, bugün geldiğimiz noktada ihmalin ötesinde ağır kusuruyla iki yurttaşımızın ölümüne sebep olmuş, yüzlerce kişinin yaşamını da tehlikeye atmıştır. İzmir’in en yoğun yaya hareketliliğinin olduğu bu bölgesinde yaşanan bu olayla, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkımızın elimizden alındığı, artık hiçbirimiz için güvenli bir alanın kalmadığı açıkça ortaya çıkmıştır.

Devlet, birincil yükümlülüğü olan yaşam hakkı ile doğrudan bağlantılı olan kamu kurumlarını ve kamu hizmetlerini özelleştirerek, insan yaşamını, doğayı kar amacı güden şirketlerin eline bırakmaktadır.

Yaşanan rant ve talan düzeninde:

Kömür işletmelerini özelleştirirseniz, Soma’da, Ermenek’de, Amasra’da yüzlerce maden işçisinin ölümü kaçınılmazdır.

Elektrik üretimini özelleştirirseniz, İkizdere’de, Akbelen’de binlerce ağacın kesilmesi gerçeği ile yüzleşirsiniz.

Elektrik dağıtım işini özelleştirirseniz, yaşanan olayda olduğu gibi canlarımızın ölümüne sebep olursunuz.

Özelleştirmeler bir an önce iptal edilmeli

Elektrik dağıtım işi bir kamu hizmeti olup bu hizmetin yürütülmesi özel dağıtım şirketlerine bırakılmıştır. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi, şirketlerin daha fazla kar elde edebilmek adına düşük nitelikli hizmet vermeleri ve gerekli önlemleri alacak yatırımları yapmamakta ısrar etmeleri, her biri kaza değil cinayet olan bu faciaların yaşanmasına sebep olmaktadır.

Devletin bu şekilde yükümlülüğünden kurtulması ise mümkün değildir. Söz konusu şirketlerin devlet eliyle sürekli olarak denetlenmesi gerekmekteyken defalarca yapılan uyarılar ve şikayetler dahi göz ardı edilmiştir.

Elektrik dağıtım işindeki özelleştirmelerin bir an önce iptal edilmesi, denetimlerin acilen yapılması ve bir an önce gerekli önlemlerin alınması zorunludur.

Yaşamlarını yitiren yurttaşlarımızın ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, sabır ve dayanma gücü diliyoruz.

İzmir Barosu olarak sorumlular hakkında yapacağımız suç duyurusunun ardından, tüm meslektaşlarımızı ve yurttaşlarımızı, 16.07.2024 Salı günü saat 18.30’da cinayet mahallinde, olayın gerçekleştiği yer olan Alsancak Enver Dündar Başar Sokak`da buluşarak, yaşam hakkımızı hiçe sayanlara karşı, birlikte sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz.

Tüm sorumluların ortaya çıkarılması, yargılanmaları ve en ağır cezaları almaları için soruşturma ve dava sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

Kaynak: Haber merkezi