Yiğit SÜTCÜ - İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Aziz Kocaoğlu döneminde başlayan Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi (BİSİM), halkın çok büyük ilgisini görmüştü. O günlerden bu yana İzmir’i bir bisiklet kenti yapma projesi, bir sonraki Başkan Tunç Soyer döneminde de devam etmişti. İzmir’in dört bir yanını saran bisiklet yolları ile şehre bambaşka bir hava katılması hedefleniyordu. Özellikle toplu taşıma yakınlarında ikamet eden İzmirliler BİSİM kısaltması ile anılan Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi’ni fazlasıyla benimsemişti.

Bisikletler görünmez oldu

Bir süredir BİSİM bisiklet park yerine giden vatandaşlar bisiklet bulamamaktan şikayetçi olmaya başladı. Başta Kültürpark ve İnciraltı Kent Korusu olmak üzere özellikle gezi bölgelerinde bisiklet bulunamaması vatandaşlar arasında bu uygulamanın kaldırıldığı yönünde bir intiba uyandırmıştı. Hatta yakın zamanda BİSİM park yerlerinin de kaldırılacağı dedikoduları konuşulmaya başlanmıştı. 

Yenilenip geri dönecekler

İz Gazete’nin belediye kaynaklarından aldığı bilgilere göre bu dedikodular gerçeği yansıtmıyor. Yaklaşık 10 yıldır hizmet veren BİSİM Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi’nde kullanılan bisikletler yenilenmek için tamire alınmış durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, bisikletlerin yenileme ve bakım işlemlerini gerçekleştiriyor. En kısa sürede park yerlerine yerleştirilecek bisikletler ile, İzmirliler tekrar bisiklet keyfine kavuşacak. 

Bisiklet kiralama bedeli ne kadar?

BİSİM Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi’nde 03-08-2023 tarihinden itibaren bisiklet kiralama ücreti her saat için 13 TL olarak fiyatlandırılıyor. Tandem (iki kişilik) bisiklet kiralama ücreti ise saat başına 15 TL. Bisiklet kiralamak isteyenlerin, BİSİM’in internet sitesinden ya da uygulamasından üye olması gerekmiyor. Bisikletler gece 23.00 - 05.00 saatleri arasında otomatik olarak kiralamaya kapalı duruma geçiyor.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ