İzmir Büyükşehir ile Tüm Bel-Sen'e bağlı memurlar yine anlaşamadı. Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube'den konuya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz toplu sözleşme görüşmeleri, 12 Haziran 2024 tarihinde yapılan görüşmede kazanılmış haklarımızın yok sayılarak, yasal sınırdan sosyal denge tazminatı önerilmesi ile tıkanmıştır. Sendikamız bu öneriyi iş barışının tek taraflı bozulması olarak değerlendirmiş ve kazanılmış haklarımızı korumak için sendikal, anayasal ve demokratik haklarımızı kullanarak her gün aralıksız bir ay  boyunca basın açıklaması, yürüyüşler ve iş bırakma gibi eylemlerle haklı mücadelemizi İzmir ve Türkiye kamuoyuna taşımıştır. Yapılan eylemler her gün kitleselleşerek büyümüş, belediye emekçileri haklarına sahip çıktığını göstermiştir. Bazı sendikalar verilen sözlere güvenerek eylemlilik sürecini bitirmiş, emekçilerin gücünü bölmeye çalışmışmış ancak belediye emekçileri buna müsaade etmeyerek eylemlere her geçen gün daha çoğalarak katılmıştır. Sendikamız eylemlere somut bir adım atılmadıkça devam edeceğini belirterek mücadeleyi yükseltmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri 08.07.2024 tarihinde şubemizi toplantıya davet ederek, Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay’ın belediye meclisinden yasal sınırın üzerinde toplu sözleşme yapma yetkisi almak üzere önerge vereceğini ve önergenin belediye meclisinde kabul edilmesi ile toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını ifade etmiştir. Sendikamız bu durumu sorunun çözülmesi yönünde atılan somut bir adım olarak değerlendirerek eylemlilik sürecini durdurmuştur. Buradan anlaşılacağı üzere, derdimiz kimseyi yıpratmak değil kazanılmış haklarımıza sahip çıkmaktır.

21 aylık sözleşme önerildi

Meclise verilen önergenin plan bütçe ve hukuk komisyonlarına sevk edilmesi üzerine, sendika yürütme kurulu komisyonlarla görüşerek bilgilendirme yapmıştır. Önerge, 12.07.2024 tarihinde İzBB Meclisinde tüm grupların oy birliği ile kabul edilmiştir. 17.07.2024 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılması için sendikamız Genel Sekreter ile görüşülmüş ve Sayın Tugay’dan randevu istenmiştir.
Sendikamız 18.07.2024 tarihinde eylemlilik ve toplu sözleşme sürecinin değerlendirildiği şube meclisi toplantısını gerçekleştirerek, toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılmaması halinde eylemlerimize kaldığımız yerden devam etme kararlılığını ortaya koymuştur.
İzBB Genel Sekreteri Sayın Barış Karcı sendikamızı arayarak Sayın Cemil Tugay’ın, sds, ikramiyeler ve halkın bakkalı ödemelerinin içinde bulunduğu, aylık 16.750.tl. üzerinden 2025 yılının sonuna kadar artış olmaksızın, 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan 21 aylık toplu sözleşme yapılmasını önerdiğini ifade etmiştir.

Kazanılmış haklarımızın iade edilmesi için başlattığımız mücadele süreci boyunca hep mevcut haklarımızdan geri adım atmayacağımızı belirttik, bu düşüncemizi CHP Genel Merkezinde yapılan toplantıda da ifade ettik. Bizim kazanılmış haklarımızdan kast ettiğimiz; sdt, 6 adet ikramiye, 6 adet halkın bakkalı, Temmuz ayında yapılan memur maaş artışının sdt, ikramiye ve halkın bakkalı ödemelerine yansıtılması ve kadın emekçilerin ayda bir gün kullandığı regl izni hakkı, erkek emekçilerin yasal olarak kullandığı 10 günlük babalık izninin ardından 10 gün daha babalık izni hakkı, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin tüm belediye emekçilerine belediye tarafında verilmesi gibi bir çok sosyal haklarımızdır.

Hukuki olarak Tugay'a yetki verildi

Sayın Tugay memurlarla toplu sözleşme yapamama nedenini, mali açıdan değil, hukuki olarak sorun yarattığını ifade ederek açıklamıştı. Hukuki olarak Belediye Meclisinde grubu bulunan tüm partiler oy birliği ile sayın Tugay’a yasal sınırın üstünde toplu sözleşme yapma yetkisi verdi, ortada sorun yaratacak bir neden kalmamıştır. Ancak Sayın Tugay’ın önerdiği tekliften anlaşılıyor ki, amaç mevcut hakları korumak değil, koruyormuş süsü vererek 21 ay boyunca sabit kalmasını önererek, haklarımızın enflasyon karşısında erimesini sağlamak olduğu görülmektedir. Ülkemizde hiper enflasyonun yaşandığı bir dönemde, bir ürünü ikinci defa almaya gittiğinizde aynı fiyata bulamadığınız zamanlardan geçerken, Sayın Tugay’ın önerisini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu önerinin 2025 yılı sonunda yasal sınırın altında kalacağı çok açıktır.

Belediye emekçileri mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazandığı haklarından asla vazgeçmeyecektir. Sayın Tugay’ı 21 ay boyunca sıfır zamla önerdiği teklifini, ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortamı göz önünde bulundurarak revize etmeye, özgür toplu sözleşme masasını kurmaya ve sorunları her zaman diyalog yolu ile çözmek için iletişim kanallarını açık tutmaya davet ediyoruz.
YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ                                                                                  

Kaynak: Haber Merkezi