YAĞIZ BARUT - Gazeteci Yılmaz Özdil, geçtiğimiz hafta çarpıcı bir iddiada bulunmuş; Yunanistan’ın Midilli Adası’nda yargılanan ancak sığınmacı statüsü kazanamayan kaçak göçmenlerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait vapurla Türkiye’ye getirileceğini açıklamıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne söz konusu iddiayı sorduğumuzda ise gazetemize yaptıkları açıklamada, “İzmir – Midilli seferleri kapsamında kullanılan 2 adet yüksek hızlı katamaran tipi yolcu gemisinin yanı sıra diğer 13 katamaran tipi yolcu gemimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi filosuna ait olup, körfez içi ulaşımda her gün hizmet vermeye devam etmektedir. Filomuzda bulunan 15 yolcu gemisinin satın alımında, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Avrupa İmar & Kalkınma Bankasından (EBRD) alınan kredilerin ödemesi devam etmektedir ve teknik olarak gemiler kiraya verilememektedir ” ifadeleri kullanılmıştı.

Ancak İZDENİZ’in sitesindeki ‘Gemi Kiralama Hizmeti’ sekmesinde, katamaran tipi yolcu gemilerinin ilk 2 saatinin 60 bin TL + KDV’ye kiraya verildiği, daha sonraki her saat için 15 bin TL + KDV alındığı görüldü.

Dolayısıyla, Büyükşehir’in, ‘gemiler teknik olarak kiraya verilememektedir’ şeklindeki açıklamasının yanıltıcı bir ifade mi olduğu yoksa gemilerin kiraya verilmesinin usulsüz bir işlem mi olduğu merak konusu!

Muhabir: Yağız Barut