İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan projesi “Süt Kuzusu”nda yaşanılan aksaklıklar, projeden faydalanan yurttaşların tepkisini çekti. Yurttaşlar, bazı sosyal mecralarda proje kapsamında dağıtılan sütlerin bozuk çıktığını iddia ederken, bazı yurttaşlar da sütlerin kendilerine hiç ulaşmadığını ifade etti. İddialar arasında, proje kapsamında dağıtılmayan sütler için ulaştıkları yetkililerin kendilerini oyaladıklarını ya da genel geçer cevaplar vererek sorunların çözümü için uğraş gösterilmediği de yer aldı.

‘5 kutu bozuk çıktı’

Bir platformda “Merve” kullanıcı adıyla 21 Eylül 2024 tarihinde şikayette bulunan bir yurttaş, proje kapsamında kendisine gönderilen kutu sütlerden 5’inin bozuk çıktığını ifade ederek, “Süt Kuzusu bozuk süt çıkması 2.5 yaşında kızım için Süt Kuzusu süt getirdi ve 5 kutusu bozuk çıktı böyle getirecekseniz hiç getirmeyin en azından sağlığımızı tehlikeye atmayalım ve bu arada tarihi geçmemişti ama kendi kendine bozulmuş zaten 2 yıl süt gelecek ama doğru düzgün getirmiyorlar bir bildirim yok yazık yani ihale ile anlaştığınız yerde pek başarılı olmamış. Kesinlikle yazık emeğe masrafa” yazdı.

‘9 aydır süt gelmiyor’

Proje kapsamında alması gereken sütleri 9 aydır almadığını söyleyen “Ahmet” kullanıcı adını kullanan bir diğer yurttaş ise 17 Eylül 2024’te yaptığı paylaşımında, “İzmir Süt Kuzusu süt dağıtımı yapmıyor. 9 ay içerisinde sadece iki defa süt dağıtıldı son üç aydır her aradığımda ya ihale ya da başka sebepler öne sürülerek süt dağıtılmıyor. Bu kadar koordinasyonsuzluk kabul edilir değil bence. İki ay toplu geleceği söyleniyor. Halbuki 8 aylık süt hakkı olan kızımın 4 aylık sütü ne olacak diye sorduğumda mantıklı bir cevap veremiyorlar. Bu konuda şikayetinizi oluşturalım deniyor. Değişen bir şey yok. Resmen oyalanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nde görevli Süt Kuzusu Şefi Enes Yaşar, süt ihalesinin 27 Haziran’da tamamlandığını ve sütlerin dağıtımı için yeniden yola çıktıklarını ifade etmişti.

‘Süt tozu mu kullanılıyor?’

Kendisine teslim edilen sütlerin dibinde kalıntılar oluştuğunu ifade eden “Meral” kullanıcı adlı bir yurttaş, 12 Eylül 2024’te oluşturduğu şikâyet paylaşımında, “Bunun hesabını nasıl vereceksiniz? Gelen sütlerin dibinde kalıntılar oluşmuş, süt yerine süt tozu mu konuluyor?” ifadelerini kullanarak şunları yazdı:
“Süt Kuzusu projesinde son gelen sütlerin dibinde kalıntılar oluşmuş. Bunları çocuklarımıza veriyoruz. Bunun hesabını nasıl vereceksiniz? Aynı gün 4 kutu süt açtım, tarihleri de üzerinde. Hepsi de aynı şekilde. Süt yerine süt tozu mu konuluyor? Eğer bu şekilde ise bu proje durdurulmalı. Çocuklarımızın hayatı söz konusu. Lütfen dikkat edilmesi gereken bir durumdur”

Durum hoş olmayan yerlere gidiyor

“Özlem” kullanıcı adının kullanan bir diğer yurttaş ise, 23 Eylül’de yaptığı paylaşımda, süt teslimlerinin aylar sonrasına sarkacak kadar geç yapıldığını ve Nisan ayından bu yana kendisine süt teslim edilmediğini ifade ederek, şu paylaşımda bulundu:

 “Merhaba, 2 yaşındaki kızım için Süt Kuzusu projesine başvurdum. Dağıtımlar 3 ayda 1 şeklinde yapılıyordu. En son Ocak, Şubat ve mart ayının sütlerini Nisan ayında teslim ettiler. Sonrasında temmuz ayının sonunda aradım, ne durumda olduğunu öğrenmek için. 22.07 tarihinde evde olmadığım ve teslim edilemediği belirtilmiş. Öncelikle eşim evden çalışıyor. Dedikleri mümkün değil. Ayrıca her geldiklerinde daire önüne çıkaramadıkları için aradılar ve evde olmayan komşumun sütünü apartman görevlisine bıraktılar. 2 defa aradım, şikâyet kaydı açtım. Tabii ki cevap yok. Sonrasında aynı durum olmaması için 22.08'de tekrar aradım. Haziran, Temmuz ve ağustos ayının sütlerinin Eylül başına kadar teslim edileceği iletildi. Bugün tekrar aradığımda ise 15.08'de sütlerin tarafıma teslim edildiğinin bilgisini aldım. Kesinlikle 24 süt peşine düştüğümden değil, durum hiç hoş olmayan yerlere gidiyor. Projede Nisan ayından bu yana tarafıma süt teslim edilmemiştir. Konunun çok hızlı bir şekilde çözülmesini talep ederim”

Belediyeden açıklama

Cevap hakkı kapsamında ulaştığımız İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri söz konusu iddialara, “Süt Kuzusu projesi kapsamında aylık 105 bin çocuğumuza 840 bin litre süt dağıtılmakta, sütlerin analizi ise sürekli olarak Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Herhangi bir şikâyet durumunda doğrudan hane ziyareti yapılarak söz konusu ürünün numunesi kontrol amaçlı analiz edilmektedir. Taşıma sırasında paketin aldığı darbe nedeniyle sütün hava almasından kaynaklanan ve nadiren yaşanan birkaç şikâyet dışında herhangi sorunla karşılaşılmamıştır. Süt Kuzusu kapsamındaki dağıtımlar, İzmir'in tümünde ekiplerimiz tarafından yürütülmeye devam etmektedir. Süt Kuzusu, bir program dâhilinde dağıtıldığı için sütün teslimi ile ilgili haftalık farklılıklar yaşanmaktadır” diye yanıt verdi.

Muhabir: BATUHAN KAYA