İzmir Devlet Tiyatrosu, 2024-2025 sezonuna çok özel bir projeyle merhaba diyor. Devlet Tiyatroları'nın 75. yıl dönümünü kutladığı 2024-2025 sezonunda perdelerini art arda çok özel projelerle açacak olan İzmir Devlet Tiyatrosu'nda açılış oyunu olarak "Rembetiko Efsanesi" sahnelenecek.

Efsane doğduğu topraklara dönüyor

1983 yılında Yunanistan’ın dünyaca ünlü yönetmeni Costas Ferris tarafından sinema filmi olarak çekilen ve yine Ferris tarafından tiyatroya uyarlanan, Thesia Panayiotou’nun bestelediği müzikleri ile dünyada büyük yankı ve hayranlık uyandıran eser, bestecisi ve yönetmeni tarafından pek çok kez başarıyla sahnelenen ve ülkemizde daha önce Ankara Devlet Tiyatrosunda sahnelenen oyun, bu kez “Rembetiko”nun doğduğu topraklara, İzmir’e dönüyor. “Rembetiko Mystery” adıyla dünya sahnelerinde beğeni toplayan eser, İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından “Rembetiko Efsanesi” adıyla sahneleniyor. Oyunda, Rebet müziğinin en parlak dönemi, bu türün ünlü şarkıcılarının hayatlarından,mitleşmiş öykülerinden yola çıkarak Thesia Panayiotou’nun hafızalara kazınan müzikleri ve Costas Ferris’in unutulmaz karakterleri ile canlandırılıyor. İzmir’de Kafe Aman’la başlayan, mübadeleyle birlikte Atina ve Pire’de devam eden ve gelişen, Pire’nin Lemonadika(Limoncular Mahallesi) ile özdeşleşen “Rebet Şarkıları”, Mangas denilen kabadayıların, göçmen,mahpus, dilenci ya da daha doğru bir tabirle ötekileştirilen alt kültürün isyanını, acısını,düşlerini, özgürlük çağrısını yansıtıyor. Marika Ninou’dan Roza Eskenazi’ye, Ioannis Haklias’tan Vasilis Tsitsanis’e, nice rebet şarkıcısı ve çalgıcısının birbirine benzeyen, iç içe geçmiş, efsaneleşmiş öyküleri sahnede modern bir masala dönüşüyor. 

Seyirci müziğe ve dansa doyacak

10 Ekim Perşembe günü,saat 20.00’de, Bornova Kültür Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesinde prömiyeri gerçekleştirilecek olan oyun, seyircinin müziğe ve dansa doyacağı, ortak kültürümüze komşunun gözünden bakacağı bir barış şöleni… 

Bu özel yapımın müzikleri Thesia Panayiotou’ya ait ve oyunun yazarı olan dünyaca tanınan yönetmen Costas Ferris yapımın süpervizörlüğünü üstleniyor. Metnin çevirisi Başar Sabuncu’ya ait ve yönetmen koltuğunda İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçısı Murat Çidamlı oturuyor. Dekor tasarımını Murat Gülmez, kostüm tasarımını Funda Çebi, ışık tasarımını Fuat Fırat, müzik direktörlüğünü Tarkan Erkan vekoreografiyi İhsan Bengier’in üstlendiği oyunda; yönetmen yardımcıları Aylin Kumbaracıoğlu, Aylin Önal,Melek Çekmece veFuat Şarbalkan,dramaturg Füsun Ataman, koro çalıştırıcı Erşah Gülerbaşlı, dans çalıştırıcı Tolga Erk, İpek Sonal ve Burak Özbaykuş asistan olarak görev alıyor.

Kaynak: BÜLTEN