İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay bir seçim vaadini daha yerine getirdi. Kentin uzun yıllardır gündeminde yer alan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. ünitesi tamamlanarak binlerce kişinin katıldığı törenle hizmete açıldı.
1 milyar liralık yatırımla Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanına tekrar kavuşan tesis, tek başına 1 milyon kişinin atık suyunu arıtma kapasitesine sahip.
1 milyar liralık yatırımla Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne kurulan 4. faz ünitesi ile tesis günlük 216 bin metreküp yani yaklaşık 86 olimpik yüzme havuzunu dolduracak su miktarı kadar ilave kapasite kazandı. 2000’li yılların başında Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve metropol ilçelerin atık su arıtma ihtiyacının yüzde 96’sını karşılayan arıtma tesisinin 604 bin 800 metreküp olan günlük kapasitesi yaklaşık yüzde 36 artışla 820 bin 800 metreküpe ulaştı. Yeni ünite ile birlikte tesisin kapasitesi ve çalışma verimliliği artacak. Körfez’deki temizlenme süreci hızlanacak. 4. faz ünitesi ön çökeltim, biyofosfor havuzu, havalandırma havuzu ve son çökeltim havuzlarından oluşuyor. Tesiste ileri biyolojik olarak arıtıldıktan sonra kirlilikten arındırılan sular İzmir Körfezi’ne deşarj ediliyor. 4. Fazın devreye girmesi ile İZSU’nun 352 milyon 283 bin 875 metreküp olan yıllık arıtma kapasitesi, 431 milyon 123 bin 875 metreküpe çıkacak.
Türkiye’nin en büyüğü olacak
Daha önce, atık suların arıtılmasında lider olup, zamanla ikinciliğe düşen İzmir, 4. fazın işletime alınması ile yeniden liderliğe yükseldi. Türkiye genelinde günlük arıtılan toplam 4 milyar 631 milyon metreküp atık suyun yüzde 6,37’si İZSU tarafından arıtılıyor. İleri biyolojik yöntem ile ülke genelinde arıtılan toplam atık suların ise yüzde 12’si yine İZSU tarafından arıtılıyor.
İzmir’de kent genelinde 65 adet arıtma tesisi işletiyor. Atık su arıtma tesislerinin 25’i Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan ileri biyolojik arıtma tesisi olarak hizmet veriyor. İzmir’de arıtma tesislerinde arıtılan atık suların yüzde 97’si ileri biyolojik arıtma yöntemi ile arıtılıyor.
Körfez temizliği için önemli adım
Tesisle ilgili açıklama yapan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, "Tesisimizi, öz kaynaklarımızla 1 milyar liralık yatırım ile hizmete aldık. Bu kapasite, Çiğli tesisimize alanında Türkiye’nin en büyük tesisi olma özelliğini kazandırıyor. 4. faz ünitemiz tek başına yaklaşık 1 milyon kişinin atık suyunu arıtma kapasitesine sahip bir tesis oldu. Sadece 4. faz bile Türkiye’nin birçok şehrindeki arıtma tesisinden daha büyük bir arıtma tesisi özelliğine sahip. Bu tesisimizin Körfez’in temizliğinde de çok büyük bir etkisi olacak” dedi.