İzmir Kadın Dayanışma Derneği 20. yıl dönümünü, yapacağı etkinliklerle kutlayacak. Dernek, feminist dayanışmayı artırmak ve kadın haklarını daha fazla savunmak adına düzenlediği etkinliklerle dikkat çekiyor.
Etkinliklerin ilki 21 Şubat Cuma günü, saat 19:30’da Çaykovski Lilosa’da yapılacak Feminist Dayanışma Partisi ile başlayacak.
Sonrasında, 26 Şubat Çarşamba günü saat 20:00’de Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde, Datça Feminist Tiyatro Kolektifi tarafından sahnelenen Dario Fo & Franca Rame Kadın Oyunları izleyicilerle buluşacak.
Son olarak, 1 Mart Cumartesi günü saat 13:00’de yine Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Kadın Dayanışma Söyleşisi etkinliğinde, derneğin 20 yıllık mücadelesine tanıklık eden farklı kadın örgütleri bir araya gelecek.
İzmir Kadın Dayanışma Derneği nedir, ne yapar?
İzmir Kadın Dayanışma Derneği (İKDD), 20 yıldır kadınların haklarını savunmak ve toplumsal cinsiyet eşitliği için aktif bir şekilde çalışıyor. 2005 yılında kurulan dernek, kadın dayanışmasını güçlendirerek, kadına yönelik şiddetle mücadele, kadın örgütlenmesinin güçlendirilmesi ve feminist politikaların yaygınlaştırılması adına önemli adımlar atmıştır.
Kuruluşundan bu yana kadına yönelik şiddetle mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla çeşitli projeler yürüten İKDD, bu süreçte pek çok kadına hayatlarını değiştirecek destekler sunmuş ve önemli farkındalıklar oluşturmuştur. Dernek, Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) ve Kadının Sağlığı Eğitim Programı (KSEP) gibi projelerle kadınların hakları hakkında bilinçlenmesini sağlamış, ayrıca şiddet başvurularını alarak gönüllü avukat ve psikologlarla danışmanlık hizmeti sunmuştur.
İKDD, kadınların bağımsız ve güçlü bir yaşam kurabilmesi için feminist politikalar üretirken, yerel yönetimleri de daha hesap verebilir hale getirecek çalışmalar yapmaktadır. Kadına yönelik ayrımcılığa karşı ulusal ve yerel düzeydeki çalışmaları ile kadınların sesini duyurmayı ve haklarını savunmayı amaçlamaktadır.
Dernek, İzmir’deki Kadın Danışma Merkezleriyle iş birliği yaparak toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışını güçlendirmekte ve yerel düzeyde kadınlara daha fazla hizmet sunulmasını sağlamaktadır.