Karaburun yeşili bol ve denizi pırıl pırıl ilçelerden biri.  İzmir merkeze 100 kilometre uzaklıkta yer alan ilçe, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri.

Karaburun'da genellikle hayvancılık yapılmaktadır. Denize yakın olduğu için orada beslenen hayvanlar tuzlarını tam aldıklarından etleri ve sütlerinden yapılan ürünler de lezzetli olmaktadır. Bu ürünlerden biri de yapılırken geleneksel bilgi gereken kopanisti peyniri.


Kopanisti peyniri nedir?

Yunanca "Ezilmiş, dövülmüş" anlamına gelir. Keçi sütünden yapılan sepet peynirinin peyniraltı suyunun fermante edilmesiyle yapılır. Keskin kokulu, acımsı lezzette, kremsi yapıda, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir.Karaburun'a özgü bir kültürel mirastır. Urla ve Karaburun yarımadasında meze olarak tüketilir. Yapım aşamasının uzunluğu nedeni ile ticari olarak fabrikasyon üretimi yapılmamaktadır.

Kopanisti peyniri, keçi sütü ile yapılan peynirin peynir altı suyundan elde edilen lorun güneşte bırakılması ile oluşuyor. Sonrasında farklı üretim şekilleri çıksa da peynirin orjinal yapım şekli ise bu olarak biliniyor.

Kopanisti peyniri toprak küplere dolduruluyor ve 40-45 gün boyunca her gün yoğuruluyor. Peynir özellikle mayıs ve haziran aylarında üretiliyor.

Peyniri özel kılan şey ise ilk kim yoğurduysa her gün aynı saatte aynı kişinin yoğurması gerekliliği.

Yöreye özgü olan peynir için Coğrafi İşaret alma çalışmaları ise sürüyor.

Kaynak: Haber Merkezi