Sanayi Devrimi'nden sonra uluslararası ticaretin yaygın bir hal alması; 18'inci yüzyılın ortalarında pek çok bulaşıcı hastalığın kitlesel bir boyut almasına neden olmuştu. Salgın hastalıkların önlenmesi amacıyla çeşitli ülkelerde tedbirler uygulandı. Seyahat eden insanlar geldikleri bölgelerde 'karantina' adı veren binalarda tutularak hasta olup olmadıkları araştırılıyordu.

Osmanlı döneminde de denizaşırı yolculuktan gelen insanlar, hastalıkların vatan topraklarına girmesini önlemek amacıyla; Klazomen, Urla Tahaffuzhanesi'nde tutuluyorlardı. 1866-1869 yılları arasında Fransızlar tarafından yapılan tahaffuzhane adası, ayrıca Klazomenai Antik Kenti'nin bir kısmını içerisinde barındırıyor. Karantina Adası'nda; kadınlar ve erkekler servisi olarak tanımlanan yapı grupları, konaklama üniteleri, Paşa Konağı ve tahaffuzhane binaları yer alıyor. Adaya deniz yolu ile ulaşan yolcuların eşyaları ise, raylı sistemler yardımıyla adanın merkezine taşınıyordu. 

50'li yıllara kadar karantina görevi gördü

Adanın işleyişine göre; önce gemilerden inen yolcular soyunma odalarına alınıyor, kıyafetleri özel alanlarda saklanıyor, eşyaları dezenfekte ediliyor ve ardından yolcular özel duş odalarına alınıyordu. Yolcular, özel dezenfektanla temizlenmelerinin ardından doktor kontrolüne gönderiliyordu. Hastalığı olmayan yolcular Osmanlı topraklarına erişim sağlayabilirken; hasta olanlar ise tedavi edilmek adına özel bölmelerde kontrol altına alınıyordu. Vefat eden bireyler ise, sönmüş kireç dökülen mezarlara defnediliyorlardı.
50'li yıllara kadar halen bu amaçlarla hizmet veren ada; 1960 yılında Kemik ve Mafsal Hastanesi'ne dönüştürüldü. 1986 yılında, Urla Devlet Hastanesi'nin ana yerleşkesi haline gelen yapı, 2014 yılında hastanenin yeni binasına taşınmasının ardından boşaltıldı. Günümüzde adada; T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal ve Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi, ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı Dinlenme Tesisleri  bulunuyor.

Karantina Adası nerede, Karantina Adası'na nasıl gidilir?

Karantina Adası İzmir'in Urla ilçesinde yer alıyor.
Karantina Adası'na varmak için öncelikle Urla'ya gitmelisiniz. Bunun için; Fahrettin Altay Aktarma Merkezi'nden kalkan 684 numaralı otobüsler, en çok tercih edilen seçenektir. İzmir'de şehir içinden Urla'ya giden pek çok ESHOT hattı mevcuttur. Bu hatlar şu şekilde sıralanabilir: 
684- URLA - F.ALTAY AKT. MER. EKSPRES 
732- SEFERİHİSAR - URLA 
733- YAĞCILAR - URLA 
734- ÖZBEK - URLA 
737- KADIOVACIK - URLA 
738- ÇEŞMEALTI - URLA 
760- ÇEŞME-URLA 
761- KARABURUN-URLA 
762- GÜZELBAHÇE - URLA 
882- İYTE - URLA 
906- ÇEŞME - URLA 
961- İÇMELER - URLA 
962- URLA - YELKİ 
978- PARLAK-URLA 
984- URLA - F.ALTAY AKTARMA MERKEZİ

-Ayrıca, yine Fahrettin Altay'dan kalkan Urla Çeşmealtı minibüsleri, sizi bölgeye ulaştıracaktır.

-İzmir Otogarı'ndan kalkan Urla seferleri, ilçeye erişim için tercih edilen başka bir opsiyondur.

-Urla'da indikten sonra; Karantina Adası'na ulaşmak için ilçe merkezinden kalkan feribot seferlerini kullabilirsiniz. Bölgede hizmet veren özel tekneler de bulunmaktadır. Bunlardan birini kullanarak adaya ulaşabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ