Batuhan KAYA- Eski Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı döneminde açılan 5 kütüphane, mevcut Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen döneminde “tasarruf” gerekçesiyle kapatılması söylemleri tartışmaları da beraberinde getirdi. İzmir Kitap Gönüllüleri bünyesinde Kemalpaşa’daki 5 kütüphaneyi gönüllülerin kitap bağışları ile kuran Mesut Tim, kütüphanelerin kapatıldığını iddia ederek, “Önce 4 kütüphane, geçtiğimiz hafta da son kütüphanedeki arkadaşın işine son verilerek 5’inci kütüphane de kapatıldı. İnsan şimdi düşünüyor, o bölgede 10 bin çocuk var. Bu çocuklar nereye gidecek? Gidebilecekleri tek yer Kur’an Kursları kaldı. O kütüphanelerde çocuklar sadece kitap okumuyordu, akıl ve zekâ oyunları oynuyordu, sosyalleşiyorlardı, bazı kütüphanelerde öğretmenlerimiz ders veriyordu. Şimdi bu çocuklar nereye gidecek?” diye tepki verdi.

Önceki dönem Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın lojistik ve yer desteği ile âtıl vaziyetteki binaları, kitap bağıları ile kütüphane çevirdiklerini söyleyen Tim, “İzmir Kitap Gönüllüleri çatısı altında 10-15 arkadaşımla Türkiye’nin 7 bölgesi ve 15 ilinde 51 kütüphane açtık. Pandemi döneminde çalışmalara herkes gibi biz de ara verdik. Sonrasında yine yoğun bir çalışma içerisine girdik. İzmir’in dışına çok çıkamadığımız için İzmir’in ilçelerine ağırlık verdik ve Rıdvan Karakayalı döneminde lojistik destek ve yer sağlaması ile 2021’den 2024’e kadar Kemalpaşa’da 5 tane köy kütüphanesi kurduk. Okul dışındaki binalarda, atıl vaziyette olan binalarda bu kütüphaneleri kurduk. Burada toplanan tüm kitaplar aldığımız bağışlardan oluştu” şeklinde konuştu.

‘Aziz Nesin ‘gözü’ ile gülerdi’

Kemalpaşa Belediyesi’nden kütüphanelerin kapatılması ile ilgili aldıkları yanıtı, “Aziz Nesin buna ‘gözü’ ile gülerdi” diye değerlendiren Tim, “Kemalpaşa Belediyesi’ne gittik, Özel Kalem Müdürü Mustafa Bey ile görüştük. Diyorlar ki, ‘Görevlileri çektik, kapılarına kilit vurduk ama kütüphaneleri kapatmadık’. Kültür Müdürü de aynı şeyi söylüyor. Aziz Nesin buna, ‘gözü’ ile gülerdi” diye konuştu.

Belediye protokolü kaybetmiş!

Kütüphanelerden birinin ÇYDD desteği ile açıldığını ve kütüphanenin kapatılması durumunda bağışlanan kitapların iade edileceğini içeren bir protokol olduğunu ancak belediyenin ÇYDD’ye “protokolü kaybettik” beyanında bulunduğunu söyleyen Tim, “ÇYDD İstanbul’dan protokolün bir nüshasını göndermiş, belediye 15 gündür onlara da cevap vermiyor” diye konuştu.

Eski başkandan tepki

Eski Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, mevcut Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen’in 5 kütüphaneyi kapatması söylemleri sonrası şu ifadeleri kullandı:
“Bir yıl içerisinde 5 kütüphane açtık. Oralar sadece kütüphane değil aynı zamanda eğitim merkeziydi. Çocuklarımız buralarda resim, müzik çalışmaları yapıyorlardı ve bu kütüphanelerin her birinde 5-6 bin kitap vardı. Beyefendi geldi, tasarruf genelgesi ışığında bunları kapattı, kitapları depolara kaldırdı. Gerekçe ‘tasarruf’ diyor, kardeşim eğitimin maliyeti olmaz, tabii ki de bunu eğitimle alakası olmayan insanlara anlatamıyoruz. Dershaneleri kapattılar, kreşler ne olacak belli değil. Sanırım kreşlerin fiyatlarını da özel sektör fiyatlarına çekecekler. 140 kişiyi işten çıkardı, bugün o insanlar belediyenin önünde eylem yapıyorlar. Bunlar CHP’ye yakışmayan iş ve görüntüler. Demokrat, çağdaş, aydın ve Atatürkçü çocuklar yetiştiriyorduk, çocuklar şimdi camiye gidiyor. Bu doğru mu?”

Belediye açıklama yaptı

‘Kütüphaneler kapanıyor” söylemlerinin tamamen gerçek dışı olduğunun altını çizen Kemalpaşa Belediyesi ise bir açıklama yayımlayarak iddiaları yalanladı. Belediye’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde Kemalpaşa halkının kararı ile göreve geldiğimiz ilk andan itibaren halkımızın beklentileri ve çizdiğimiz gelecek planlaması dâhilinde birçok önemli adımı kararlılıkla attık ve atıyoruz. Süreç boyunca attığımız adımlarda, kişilere, gruplara, birtakım yapılara sağlanan imtiyazları ortadan kaldırıyor olmamızın bazı çevreleri rahatsız ediyor olduğunun bilincindeyiz. Bundandır ki belediyemize yönelik uzunca bir süredir ardı arkası kesilmeyen manipülasyonlar, gerçek dışı yakıştırmalar söz konusu. Planlamamız dâhilinde olmayan, hatta birçok konuda ortaya atılan iddiaların aksine yönelik çalışmalarımız söz konusuyken, oluşturulan sahte gündem ile belediyemizin çalışmalarını sekteye uğratabileceğine inanan kişilerin çabalarının beyhude olduğunu net olarak belirtiyoruz. Son olarak bir süredir yayılmaya çalışılan 'Kütüphaneler Kapanıyor' söylemi tamamen gerçek dışı olduğu gibi kütüphanelerin etkinliğini artırmaya yönelik çalışmalarımızın olduğunu belirtmek isteriz. Bundan sonraki süreçte oluşturulmaya çalışılan her türlü sahte bilgi, belgeye karşı tüm hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızın altını çiziyoruz. Alacağımız her kararın, bugüne kadar olduğu gibi, sadece 120 bin Kemalpaşalının lehine olacak şekilde titizlikle alınacağını ifade etmek isteriz.”

Muhabir: Batuhan KAYA